React Native

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
React Native
ZhvilluesFacebook dhe komuniteti
Versioni i parëmars 26, 2015; 8 vite më parë (2015-03-26)[1]
Versioni i fundit0.63.3 / shtator 29, 2020; 3 vite më parë (2020-09-29)[2]
Gjuhet e programimitJavaScript, Java, C++, Objective-C, Objective-C++, Python
PlatformaAndroid, Android TV, iOS, macOS, tvOS, Web and Windows
Përdoret përApplication framework
LicencaMIT License
Faqja zyrtarereactnative.dev

React Native është një kornizë e aplikacioneve mobile me burim të hapur e krijuar nga Facebook, Inc. [3] Përdoret për të zhvilluar aplikacione për Android [4], Android TV [5], iOS, macOS [6], tvOS [7], Ueb [8], Windows dhe UWP [9] duke i mundësuar zhvilluesve të përdorin kornizat e React së bashku me aftësitë origjinale të platformës[10] .

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2012 Mark Zuckerberg komentoi, "Gabimi më i madh që bëmë si kompani ishte të mbështeturit e tepërt në HTML në krahasim me vendasin". [11] Përdorimi i HTML5 për versionin celular të Facebook rezultoi në një aplikacion të paqëndrueshëm që merrte të dhëna ngadalë. [12] [13] Ai premtoi që Facebook së shpejti do të ofrojë një përvojë më të mirë për mobilët.

Brenda Facebook, Jordan Walke gjeti një mënyrë për të gjeneruar elemente UI për iOS nga një sfond JavaScript fije . [14]  Ata vendosën të organizojnë një Hackathon (garë) të brendshëm për të përsosur këtë prototip në mënyrë që të jenë në gjendje të ndërtojnë aplikacione vendase me këtë teknologji. [15]

Pas muajsh zhvillimi, Facebook lëshoi versionin e parë për React JavaScript Configuration në vitin 2015. Gjatë një bisede teknike, [16] Christopher Chedeau shpjegoi se Facebook tashmë po përdorte React Native në prodhimin e aplikacionit grupor dhe aplikacionin e Menaxhimit të Reklamave. [17]

Zbatimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Parimet e punës së React Native janë virtualisht identike me React përveç që React Native nuk manipulon DOM përmes DOM Virtual . Ai ekzekutohet në një proces sfondi (i cili interpreton JavaScript të shkruar nga zhvilluesit) direkt në pajisjen fundore (end-device) dhe komunikon me platformën vendase përmes një serializimi, asinkron dhe Urë të bashkuar . [18] [19] [20]

Komponentët React mbështjellin kodin ekzistues vendas dhe bashkëveprojnë me API-të vendase përmes paradigmës deklarative të UI të React dhe JavaScript . Kjo mundëson zhvillimin e aplikacioneve vendase për ekipe krejt të reja zhvilluesish dhe mund t'i lejojë ekipet ekzistuese vendase të punojnë shumë më shpejt. [21]

React Native nuk përdor HTML ose CSS . Në vend të kësaj, mesazhet nga JavaScript përdoren për të manipuluar pamjet vendase. React Native gjithashtu lejon zhvilluesit të shkruajnë kodin vendas në gjuhë të tilla si Java për Android dhe Objektivi-C ose Swift për iOS të cilat e bëjnë atë edhe më fleksibile.

Shembulli "Njatjeta, Botë"[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një program Hello, World në React Native do të dukej kështu:

import React from 'react';
import { AppRegistry, Text } from 'react-native';

const HelloWorldApp = () => <Text>Hello world!</Text>;
export default HelloWorldApp;

// Skip this line if using Create React Native App
AppRegistry.registerComponent('HelloWorld', () => HelloWorldApp);

// The React native code can also be imported from another component with the following code:
import HelloWorldApp from './HelloWorldApp';

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "React Native: Bringing modern web techniques to mobile". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Releases – Facebook/React". GitHub. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Chapter 1. What Is React Native?". oreilly.com. O’Reilly Media, Inc. Marrë më 30 korrik 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Android Release for React Native". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Building For TV Devices · React Native". reactnative.dev (në anglisht). Marrë më 2020-10-02.
 6. ^ "React Native for Windows + macOS · Build native Windows & macOS apps with Javascript and React". microsoft.github.io. Marrë më 2020-10-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "React Native for Apple TV". React Native for Apple TV (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 21 shtator 2020. Marrë më 2020-10-02.
 8. ^ "React Native for Web". Marrë më 2019-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Windows Apps Team (13 prill 2016). "React Native on the Universal Windows Platform". blogs.windows.com. Marrë më 2016-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Out-of-Tree Platforms". reactnative.dev. Facebook, Inc. Marrë më 30 korrik 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Zuckerberg's Biggest Mistake? 'Betting on HTML5'". Mashable. Marrë më 7 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Warren, Christina. "Zuckerberg's Biggest Mistake? 'Betting on HTML5'". Mashable (në anglisht). Marrë më 2020-10-29.
 13. ^ "Can You Use React for Mobile App Development?". NarraSoft (në anglishte amerikane). 2020-10-10. Marrë më 2020-10-29.
 14. ^ "React (JavaScript library)". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "A short Story about React Native". Arkivuar nga origjinali më 17 janar 2018. Marrë më 16 janar 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Christopher, Chedeau. "A Deep Dive into React Native". YouTube. Marrë më 16 janar 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "React Native: Bringing modern web techniques to mobile". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Bridging in React Native". 14 tetor 2015. Marrë më 16 janar 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ "React Native vs Flutter: Which Cross-Platform Framework is Better?". Arkivuar nga origjinali më 14 maj 2019. Marrë më 2019-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "How we build React Native app: 7 things which save your development time. Part 2". Marrë më 2019-11-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "How React Native can Empower App Development Process?". Marrë më 15 shkurt 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)