Referendumi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fletët e votimit për referendumin kushtetues të Fildishtë 2016; Fletushkë për një referendum në Seattle të vitit 1971; Referendumi i vitit 1946 në Itali duke vendosur për republikë apo monarki.

Referendumi (shumës: referendumet) është një votim i drejtpërdrejtë nga elektorati për një propozim, ligj ose çështje politike. Kjo është në kontrast me një çështje që votohet nga një përfaqësues. Kjo mund të rezultojë në miratimin e një politike të re ose një ligji specifik, ose referendumi mund të jetë vetëm këshillues. Në disa vende, është sinonim dhe njihet edhe si plebishiti, votimi, konsultimi popullor, pyetja e fletëvotimit, masa e fletëvotimit ose propozimi.

Disa përkufizime të 'plebishitit' sugjerojnë se është një lloj votimi për të ndryshuar kushtetutën ose qeverinë e një vendi. Fjala, 'referendum' është shpesh një kapëse, e përdorur si për referime legjislative ashtu edhe për iniciativa.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]