Jump to content

Reichswehr

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Reichswehr

Flamuri i luftës së Reichswehr
Themeluar 6 mars 1919
Disbanded 16 mars 1935
Degët
Qendra e Bazës Zossen, Brandenburg
Komanda
Ministri i Mbrojtjes Shiko listën
Shefi i zyrës ministrore Shiko listën
Fuqia njerëzore
Ushtria mosha 18–45
Shërbimi i Detyrueshëmn S'ka
Personel aktiv 115,000 (1921)
Artikuj të ndyshëm
Historia Revolucioni Gjerman
Kryengritja e Polonisë së Madhe
Kryengritjet e Silesisë
Kryengritja e Ruhrit
Gradat Gradat ushtarake të Reichswehr

Reichswehr (fjalë për fjalë Reich [Forcat] Mbrojtës) ishte emri zyrtar i forcave të armatosura gjermane nga viti 1919 deri në 1935, gjatë Republikës së Vajmarit dhe viteve të para të Rajhut të Tretë. Pasi Gjermania u mund në Luftën e Parë Botërore dhe Ushtria Perandorake Gjermane (Reichsheer) u shpërbë për t'u riformuar në një ushtri në kohë paqeje, në mars 1919 u formua një Reichswehr provizor. Sipas kushteve të Traktatit të Versajës të vitit 1919, ushtria gjermane e rindërtuar ishte subjekt i kufizimeve të rënda. Pasi u plotësuan kufizimet, formimi zyrtar i Reichswehr u bë më 1 janar 1921. Reichswehr vazhdoi të ekzistonte me atë emër deri në shpalljen e Adolf Hitlerit në vitin 1935 të "rivendosjes së sovranitetit ushtarak", në të cilën pikë u bë pjesë e Wehrmacht i ri.

Në dukje 'apolitike', Reichswehr veproi si një shtet brenda një shteti dhe udhëheqja e tij ishte një faktor i rëndësishëm i fuqisë politike në Republikën e Vajmarit. Reichswehr nganjëherë mbështeti formën demokratike të qeverisjes, siç bëri në Paktin Ebert-Groener kur u zotua për besnikërinë e tij ndaj Republikës, dhe nganjëherë mbështeti forcat antidemokratike përmes 'Reichswehr i Zi', grupeve ilegale paraushtarake që sponsorizoi në kundërshtim të Traktatit të Versajës. Reichswehr e shihte veten si një ushtri me kuadro që do të ruante ekspertizën e ushtrisë së vjetër perandorake dhe do të përbënte bazën për riarmatimin.