Reinhard Heydrich

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Reinhard Heydrich
1940
Zëvendës Protektorat i Bohemisë dhe Moravisë
Protektorat në detyrë
Në detyrë
29 shtator 1941 – 4 qershor 1942
Vendosur ngaAdolf Hitleri
Paraprirë ngaKonstantin von Neurath
(Mbrojtës deri më 24 gusht 1943)
Pasuar ngaKurt Daluege
(Acting Protector)
Drejtues i Zyrës të Sigurisë Kryesore të Rajhut
Në detyrë
27 shtator 1939 – 4 qershor 1942
Vendosur ngaHeinrich Himmler
Paraprirë ngaZyra u themelua
Pasuar ngaHeinrich Himmler (në detyrë)
Presidenti i Organizatës Ndërkombëtare të Policisë Kriminale
Në detyrë
24 gusht 1940 – 4 qershor 1942
Paraprirë ngaOtto Steinhäusl
Pasuar ngaArthur Nebe
Drejtues i Gestapo
Në detyrë
22 prill 1934 – 27 shtator 1939
Vendosur ngaHeinrich Himmler
Paraprirë ngaRudolf Diels
Pasuar ngaHeinrich Müller
Të dhëna vetjake
U lind më
Reinhard Tristan Eugen Heydrich

7 mars 1904
Halle an der Saale, Prusia, Perandoria Gjermane
Vdiq më4 qershor 1942 (38 vjet)
Prague-Libeň, Protektorati i Bohemisë dhe Moravisë
(tani Praga, Republika Çeke)
Vendi i prehjesInvalidenfriedhof, Berlin
Partia politikePartia Naziste
Bashkëshortja/etLina von Osten (m. 1931)
Fëmijët4
Prindër(it)
Të afërmitHeinz Heydrich (vëlla)
Nënshkrimi

Reinhard Tristan Eugen Heydrich (7 mars 1904 - 4 qershor 1942) ishte një zyrtar i lartë gjerman i SS dhe policisë gjatë epokës naziste dhe një arkitekt kryesor i Holokaustit. Ai ishte shefi i Zyrës të Sigurisë Kryesore të Rajhut (përfshirë Gestapo, Kripo dhe SD). Ai ishte gjithashtu Stellvertretender Reichsprotektor (Zëvendës / Mbrojtës në detyrë të Rajhut) i Bohemisë dhe Moravisë. Ai shërbeu si president i Komisionit Ndërkombëtar të Policisë Kriminale (ICPC, i njohur më vonë si Interpol) dhe kryesoi Konferencën Wanssee të janarit 1942 e cila zyrtarizoi planet për "Zgjidhjen Përfundimtare të Çështjes Hebraike" - dëbimi dhe gjenocidi i të gjithë hebrenjve në pushtuar nga Europa e pushtuar nga Gjermania Naziste.

Ai ishte drejtpërdrejt përgjegjës për Einsatzgruppen, forcat speciale që udhëtuan në prag të ushtrive gjermane dhe vranë më shumë se dy milion njerëz nga të shtënat masive dhe gazrat, përfshirë 1.3 milion hebrenj.

Heydrich u plagos në mënyrë kritike në Pragë më 27 maj 1942 si rezultat i Operacionit Anthropoid. Ai u zu në pritë nga një ekip ushtarësh çekë dhe sllovakë të cilët ishin dërguar nga qeveria çekosllovake në mërgim për të vrarë Mbrojtësin e Rajhut; ekipi u trajnua nga Ekzekutivi i Operacioneve Speciale Britanike. Heydrich vdiq nga plagët e tij një javë më vonë. Inteligjenca naziste lidhi në mënyrë të gabuar ushtarët çekë dhe sllovakë dhe partizanët e rezistencës me fshatrat Lidice dhe Ležáky. Të dy fshatrat u rrafshuan; të gjithë burrat dhe djemtë mbi 16 vjeç u pushkatuan, dhe të gjithë, përveç një numri të vogël të grave dhe fëmijëve, u dëbuan dhe u vranë në kampet e përqendrimit nazist.