Jump to content

Rende

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rende djathi

Rende është një enë kuzhine që përdoret për të grirë ushqimet në copa të imëta. Renda moderne u shpik nga François Boullier në vitet 1540, fillimisht për të grire djathin.

Disa lloje të rendës shfaqin madhësi të ndryshme të hapësirave për grirje, dhe për këtë arsye mund të ndihmojnë në përgatitjen e një larmie ushqimesh. Ato përdoren zakonisht për të grirë djathë dhe lëvore limoni ose portokalli dhe gjithashtu mund të përdoren për të grire ushqime të tjera të buta. Ato përdoren zakonisht në përgatitjen e djathit të thekur, Welsh rarebit, sallatës me vezë dhe enëve që përmbajnë salcë djathi si makarona dhe djathë, djathë lulelakër.

Në kuzhinën sllave, rendat zakonisht përdoren për të grirë patatet për përgatitjen e pjatave, përfshirë draniki, bramborak ose patate babka.

Në vendet tropikale rendat përdoren gjithashtu për të grirë mishin e kokosit. Në nënkontinentin Indian, rende përdoret për përgatitjen e një ëmbëlsire të njohur, Gajar ka halwa.

Rendat prodhojnë copëza që janë më të hollë në skajet sesa në mes. Kjo lejon që materiali i integruar të shkrihet ose gatuhet në një mënyrë tjetër se copat me trashësi kryesisht uniforme të prodhuara nga tehu i grilës së një përpunuesi ushqimi. Patatet e grira në dorë, për shembull, shkrihen së bashku më lehtë në një petull patate sesa copat e patates të përpunuara nga ushqimi.