Respiratori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një respirator pastrues i ajrit gjysmë fytyre elastomerik në përgjithësi përdoret për të mbrojtur veshin nga pluhuri dhe tymrat e bojës.

Respiratori është një pajisje e krijuar për të mbrojtur veshësin nga thithja e atmosferave të rrezikshme, duke përfshirë lëndë grimcash siç janë pluhurat dhe mikroorganizmat e ajrit, si dhe gazrat e rrezikshëm, avujt dhe gazrat. Ekzistojnë dy kategori kryesore: respiratori pastrues i ajrit, në të cilin merret ajri i butë duke filtruar një atmosferë të kontaminuar, dhe frymëmarrësin e furnizuar me ajër, në të cilin furnizohet një furnizim alternativ i ajrit. Brenda secilës kategori, teknika të ndryshme përdoren për të zvogëluar ose eliminuar ndotësit e dëmshëm të ajrit.

Respiratorët pastrues të ajrit variojnë nga maska relativisht të lira për përdorim të vetëm dhe të disponueshëm, të cilat ndonjëherë quhen maskë pluhuri në modele më të fuqishme të ripërdorshme me fishekë të zëvendësueshëm, që shpesh quhen gas maskë.

Maska Stenhouse
Maska me valvulë (klasa: FFP3)

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]