Rinoceronti leshator

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Rinoceronti leshator
Vargu kohor: 3.6–0.01 Ma
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(127,160,86); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(0,146,112); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">O
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(179,225,182); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">S <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(203,140,55); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">D <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(103,165,153); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">C <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(240,64,40); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">P <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(129,43,146); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">T <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(52,178,201); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">J <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(127,198,78); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">K <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(253,154,82); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">Pg <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(255,230,25); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">N
<div style="position:absolute; height:8px; left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; background-color:#360; opacity:1">
<div style="position:absolute; height:6px; top:1px; left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; background-color:#6c3"> Late Pliocene – Late Pleistocene
Skeleti i rinocerontit leshator në muze
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Coelodonta
Lloji:
Emri binomial
Coelodonta antiquitatis
(Bronn, 1831)

Rinoceront leshator ( Coelodonta antiquitatis ) është një specie e zhdukur e rinocerontit që ishte e zakonshme në të gjithë Europën dhe Azinë veriore gjatë epokë së akullnajave dhe mbijetuan deri në fund të periudhës së fundit akullnajore . Rinoceronti leshator ishte anëtar i megafaunës Pleistocene .

Rinoceronti leshator ishte i mbuluar me flokë të trashë dhe të gjatë, gjë që e lejonte atë të mbijetonte në stepën e mamithit jashtëzakonisht të ftohtë dhe të ashpër . Kishte gjithashtu një gungë masive që arrinte nga supi. Ai ushqehej kryesisht me bimë barishtore  që rriteshin në stepë.

Janë gjetur kufomat e mumifikuar të ruajtura në permafrost dhe shumë mbetje të eshtrave të rinocerëve leshatoe. Imazhet e rinocerontëve leshatoe gjenden në mesin e pikturave të shpellave  në Europë dhe Azi.

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbetjet e rinocerontëve leshator të kanë qenë të njohura shumë kohë përpara se të përshkruheshin speciet, dhe ishin baza për disa krijesa mitike. Popujt vendas të Siberisë besonin se brirët e tyre ishin kthetrat e zogjve gjigandë. Një kafkë e rinocerontit u gjet në Klagenfurt , Gjermani, në 1335, dhe besohej se ishte ajo e një dragoi . Në 1590, ao u përdor si bazë për kokën në një statujë në lindje . Kur një skelet i tërë u gjet në 1663 afër Quedlinburg , u studiua nga shkencëtari Otto von Guericke , i cili e deklaroi atë si mbetjet e njëbrirëshi . Gotthilf Heinrich von Schubert ruajti besimin se brirët ishin kthetrat e zogjve gjigandë, dhe e klasifikuan kafshën nën emrin Gryphus antiquitatis , që do të thotë "grifoni antik".[1]

Një nga përshkrimet më të hershme shkencore të një specie të lashtë të rinocerontit është bërë në vitin 1769, kur natyralisti Peter Simon Pallas shkroi një raport mbi ekspeditat e tij në Siberi, ku gjeti një kafkë dhe dy brirë në permafrost. Më 1772, Pallas fitoi një kokë dhe dy këmbë të një rinoceroni nga vendasit në Irkutsk , dhe emëroi speciet Lenenesis të Rhinoceros (pas lumit Lena ). Më 1799, Johann Friedrich Blumenbach studioi kockat e rinocerontit nga koleksioni i Universitetit të Göttingen , dhe propozoi emrin shkencor Rhinoceros antiquitatis .Ёshtë riemëruar Coelodonta antiquitatis në 1831 nga gjeologu Heinrich Georg Bronn , nga fjalët greke κοιλία ( koilía , "zgavër") dhe ὀδούς ("dhëmbi" i odoús ), për shkak të depresionit nëstrukturën molare të rinocerontit duke dhënë emrin shkencor Coelodonta antiquitatis , "dhëmb i lashtë i uritur".

Evolucioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rinoceronti leshator nga Charles R. Knight

Rinoceronti leshator ishte më i prejardhuri nga gjini Coelodonta . Zhdukjq më e afërt në lidhje me rinocerontin leshatur është  Elasmotheriumi , i cili u shfaq në arenën evolucionare para gjinisë  Coelodonta . Këto dy rreshta u ndanë në gjysmën e parë të  Miocenit . Një 1770000 vjeçar Stephanorhinus hemitoechus rinoceronti mumje mund të përfaqësojë të aksioneve stërgjyshore për Coelodonta .

Rinoceronti lesharor mund të ketë zbritur nga C. tologoijensis Euroaziatik ose C. tibetian  . Në vitin 2011, një fosil mish i rinocerontit leshator, 3.6 milion vjeçar, më i vjetër i njohur, u zbulua në Rrafshnaltën e Ftohtë të Tibetit .

Një studim i mostrave të ADN 40,000- deri në 70,000-vjeçare tregoi se familja më e afërt e të jetuarit është rinoceronti sumatran .

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Struktura dhe pamja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rivendosja e një rinoceronti leshator

Një rinoceront leshator i rritur matet zakonisht nga 3 deri në 3.8 metra (9,8 deri në 12,5 ft) nga koka në bisht, me një peshë të vlerësuar prej rreth 1,800–2,700 kg (4,000–6,000 lb) ose 2,000 kg (4,400 lb). Ai u rrit deri në 2 m (6.6 ft) i gjatë në sup, me të njëjtën madhësi si rinoceronti i bardhë .Një viç një muajsh ishte rreth 120 centimetra (47 in) në gjatësi dhe 72 centimetra (28 in) i gjatë në sup. Të dy brirët ishin bërë nga keratin , me një bri të gjatë që arrinte përpara, dhe një bri më të vogël midis syve. Në krahasim me rinocerontët e tjerë, rinocerontët leshator kishin një kokë dhe trup më të gjatë, dhe këmbë më të shkurtër. Shpatulla e tij ishte ngritur me një gungë të fuqishme, të përdorur për të mbështetur bri masive të përparme të kafshës.Gungua përmbante gjithashtu një rezervë yndyre për të ndihmuar mbijetesën përmes dimrave të shkretë të stepës së mamuthit.

Palltoja e gjatë e rinocerontit leshator e ishte kafe e kuqërremtë dhe nganjëherë kishte një nuancë të verdhë. Veshja e tyre e trashë shtrihet nën një shtresë flokësh të gjatë roje të trashë, më të trashë dhe në qafë. Flokë më të shkurtër mbuluan gjymtyrët, duke mos mbajtur dëborën nga ngjitja. Gjatësia e trupit përfundoi me një bisht prej 45 deri 50 centimetra (18 deri 20 in) me një furçë flokësh të trashë në fund.

Rinoceroti leshator kishin disa karakteristika që zvogëlonin sipërfaqen e trupit dhe minimizuan humbjen e nxehtësisë. Veshët e tij nuk kishin më shumë se 24 centimetra (9,4 in), ndërsa ato të rrinjve në klimat e nxehta janë rreth 30 centimetra (12 in) cm. Bishtat e tyre ishin gjithashtu relativisht më të shkurtër. Gjithashtu ulja e humbjes së nxehtësisë së trupit ishte lëkura e saj e trashë, që varion nga 5 deri në 15 milimetra (0.20 deri në 0.59 në), më e rëndë në gjoks dhe shpatulla.

Kafka dhe dhëmbët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kafka e rinocerontit leshator

Kafka kishte një gjatësi midis 70 deri 90 centimetra (28 deri 35 në). Ajo ishte më e gjatë se ato të rinocerontëve të tjerë, të ngjashme me të afërmit e tij fosile Stephanorhinus hemiotoechus dhe Elasmotheriumi si dhe rinoceronti i bardhë . Muskujt e fortë në kockën e tij të gjatë okupitale formuan hokun e qafës dhe mbajtën kafkën masive. Nofulla e tij masive e poshtme e matur deri në 60 centimetra (24 in) e gjatë dhe deri në 10 centimetra (3.9 in) e lartë.

Septumi i hundës i rinocerontit leshator ishte i ozifikuar , ndryshe nga rinocerontët moderne. Ky përshtatje evoluoi si rezultat i presionit të rëndë në brirët dhe fytyrë kur rinocerontët kullotnin nën dëborën e trashë. Ishte më e zakonshme tek meshkujt e rritur. Unike për këtë rino, kockat e hundës u shkrinë në premaxillae , gjë që nuk është rasti në llojet më të vjetra Koelodonta ose rinocerontët e sotme.

Dhëmbët e rinocerontit leshator kishin smalt të trashë dhe një zgavër të brendshme të hapur. Nuk kishte incizues , të cilët në rinocerontët zakonisht janë vetëm në dhëmbët e qumështit dhe formohen në mënyrë rudimentale. Kishte 3 premolare dhe 3 molarë në të dy nofullat. Molarët ishin me kurorë të lartë dhe kishin një shtresë të trashë çimentoje . Premolari i dytë u formua në një mënyrë veçanërisht të këndshme.

Brirët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të dy meshkujt dhe femrat kishin dy brirë. Veshja e ruajtur tregon se ato janë përdorur për luftime, me siguri përfshirë luftime introspecifike , të regjistruara në pikturat e shpellave, si dhe për të shtyrë mënjanë borën për të zbuluar bimësinë gjatë dimrit. Ata mund të jenë përdorur gjithashtu për të tërhequr shokët.

Briri i përparëm arriti të paktën një metër (3.3 ft) i gjatë, deri në 1.4 metra (4.6 ft), dhe pesha e tij arriti në 15 kilogramë (33 lb). Ai u përball me shumë përpara, më shumë sesa ato të rinocerontëve moderne. Briri i pasmë ishte më i shkurtër, jo më shumë se gjysmë metër (1.64 ft), me rreth 15 centimetra (5.9 in) i gjatë nga një bazë 14.6 me 8 centimetra (5.7 nga 3.1 in) cm bazë.

Shembuj të ngrirë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kast e ekzemplarit të mumifikuar të Starunia, Muzeu i Historisë Natyrore, Londër

Shumë mbetje të rinocerontit janë gjetur të ruajtura në  rajonin permafrost . Një zbulim i hershëm erdhi në 1771 në lumin Vilyuy në Siberinë lindore. Një kokë dhe dy këmbë u gjetën dhe u dërguan në Kunstkamera në Shën Petersburg .  Më vonë në 1877, një tregtar siberian mori një kokë dhe një këmbë nga një degë e lumit Yana .

Në tetor 1907, minatorët në Starunia , Ukrainë, gjetën një kufomë mamuthit të varrosur në një gropë ozokerite . Një muaj më vonë, një rinoceront u gjet 5 metra (16 ft) nën të.Të dy u dërguan në Muzeun Dzieduszycki , ku u botua një përshkrim i hollësishëm në monografinë e muzeut . Ky zbulim dha një kontribut domethënës në njohjen e rinocerontëve leshator. Fotografitë u botuan në revista paleontologjike dhe tekste shkollore, dhe pikturat e para moderne të specieve u bazuan në ekzemplarin e montuar.  Manastiri tani është i vendosur në Muzeun Kombëtar Lviv së bashku me mamuthin. Më vonë, në 1929, Akademia Polake e Arteve dhe Shkencave dërgoi një ekspeditë në Starunia, duke gjetur mbetjet e mumifikuara të tre rinocerontëve. Një e kishte tërë trupin e tij të ruajtur përveç brirëve dhe leshit. Shembulli u dërgua në Akuariumi dhe Muzeu i Historisë Natyrore në Kraków . Një kast suva u bë menjëherë pas kësaj, e cila tani mbahet në Muzeun e Historisë Natyrore në Londër.

Fragmente të kafkës dhe brinjëve të një rinoceronti u gjetën në 1972 në Churapcha , midis lumenjve Lena  dhe  Amga . Një skelet i tërë u gjet menjëherë më vonë, me përmbajtje të ruajtur lëkurën, leshin dhe stomakun. Në 1976, nxënësit e shkollës në një udhëtim klasë gjetën një skelet prej 20.000 vitesh rinoceront në brigjet e majtë të lumit Aldan , duke zbuluar një kafkë me të dy brirët, një shpinë, brinjë dhe kockat e gjymtyrëve.

Në vitin 2007, një kufomë e rinocerontit u gjet në kufijtë e poshtëm të Kolyma. Kafka e tij dhe gjysma e majtë u ruajtën, së bashku me lëkurën dhe flokët në gjymtyrët e tij. Pozicioni përpjetë lart i kufomës tregon se kafsha me siguri ra në baltë dhe u fundos. Vitin tjetër në 2008, një skelet gati i plotë erdhi nga lumi Chukochya . Po atë vit, banorët e zonës pranë Amga zbuluan mbetje të rinocerëve të mumifikuara, dhe gjatën dy viteve të ardhshme,  eshtrat e legenit , rruazat kaudale dhe brinjët u gërmuan së bashku me parakrahët dhe gjymtyrët e pasme me gishtërinj të paprekur.

Në Shtator 2014, një rinoceront i ri i mumifikuar u zbulua nga Alexander "Sasha" Banderov dhe Simeon Ivanov në një degë të lumit Semyulyakh në Rrethin e Abyysky në Yakutia , Rusi. Koka dhe brirët, leshrat dhe indet e buta u gjetën. Disa pjesë ishin shkrirë dhe ngrënë, pasi ato nuk ishin të mbuluara nga permafrosti. Trupi iu dorëzua Akademisë së Shkencave Yakutia, ku u emërua "Sasha" pas një prej zbuluesve të saj. Analiza dentare tregon se viçi ishte rreth shtatë muajsh në kohën e vdekjes së tij. Me ruajtjen e tij të paprekur, shkencëtarët shpresojnë të marrin ADN të përdorshme.

Shpërndarja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gama e rinocerontëve leshator, përfshirë vendet e fosileve

Deri në fund të  glaciation Riss  rreth 130 mijë vjet më parë, rinocerontët leshator jetuan në të gjithë Hemisferën veriore, duke përfshirë pjesën më të madhe të Europës,  Rrafshinën Ruse , Siberinë dhe Rrafshnaltën Mongoleze , duke filluar deri në ekstreme nga 72 ° deri 33 ° N. Fosilet janë gjetur aq larg në veri sa Ishujt e  Re të Siberisë . Kishte gamën më të gjerë të të gjitha llojeve të rinocerontit.

Duket se nuk e kapërceu urën e tokës së Beringut gjatë epokës së fundit të akullit (e cila lidhte Azinë me Amerikën e Veriut), ndoshta për shkak të densitetit të ulët të barit dhe habitatit të përshtatshëm në Yukon , konkurrencë me barngrënës të tjerë të mëdhenj në urën e ngurtë tokësore dhe akullnajat e gjera që krijojnë barriera fizike. Edhe nëse disa mbërritën në Amerikën e Veriut, ndoshta nuk ishte shumë e zakonshme.

Paleobiologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rinocerotët leshator kishin një histori të ngjashme të jetës me rinocerontët moderne. Studimet mbi dhëmbët e qumështit tregojnë se individët u zhvilluan në mënyrë të ngjashme si me rinocerontin e bardhë dhe atë të zi . Të dy dhëmbët tek femrat sugjerojnë që ai rrite një viç, ose më rrallë dy, çdo dy deri në tre vjet. Nëse ishte i ngjashëm me rinocerontët moderne, viçat jetuan me nënën e tyre për rreth 3 vjet para se të kërkonin territorin e tyre individual, duke arritur pjekurinë seksuale brenda pesë viteve.Rinocerontët leshator mund të mbushin moshën rreth 40 vjeç, si të afërmit e tyre modernë.

Me brirët dhe përmasat e tyre të mëdha, të rriturit kishin pak grabitqarë, por individë të rinj mund të sulmoheshin nga kafshë të tilla si hienat dhe luanët e shpellës . Një kafkë u gjet me traumë që tregon një sulm nga një mace, por kafsha mbijetoi deri në moshën madhore.

Ashtu si të afërmit e saj modernë, rinoceronti leshator  meshkuj ishin territorjal dhe mbroheshin nga konkurrentët, veçanërisht gjatë sezonit të çiftëzimit . Kafka fosile tregon dëme nga brirët e përparme të rinocerontëve të tjerë. Nofullat e poshtme dhe brinjët e pasme tregojnë shenja të thyerjes dhe ri-formimit, të cilat mund të kenë ardhur edhe nga luftimet. Frekuenca relative e dëmtimeve luftarake në krahasim me rinocerontët modern i atribuohet kushteve klimatike që ndryshojnë me shpejtësi gjatë periudhës së fundit akullnajore, me rinocerontët leshator përballen me stres të shtuar në konkurrencë me barngrënës të tjerë të mëdhenj dhe të mesëm.

Dieta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rinocerontët leshator kryesisht ushqehen me barëra që rriteshin në stepën e mamuthit. Koka e tij e gjatë dhe e pjerrët me një qëndrim poshtë fytyrës dhe struktura e dhëmbëve të gjithë e ndihmuan atë të kullosë në bimësi. Kishte një buzë të gjerë të sipërme si ajo e rinocerontit të bardhë, i cili lejonte lehtësisht që të zhyte bimësinë direkt nga toka.

Analiza e polenit tregon se rinocerontët hanin një larmi bimësh përveç barërave. Konifert ,  fletëgjërat dhe shkurret  janë ngrënë . Studimet e izotopit mbi brirët tregojnë se ai kishte një dietë sezonale; zona të ndryshme të rritjes së brirëve sugjerojnë që rinocerontët leshator kryesisht kullosin gjatë verës, ndërsa shfletuan për shkurre dhe degë në dimër.

Një hetim biomekanik i vektorit tendosës të kafkës , mandibulës dhe dhëmbëve të një individi të ruajtur mirë të ruajtur në fazën e fundit të ftohtë të marrë nga Whitemoor Haye , Staffordshire , zbuloi muskulaturë dhe karakteristika dentare që mbështesin një preferencë të ushqyerit kullotës. Në veçanti, zmadhimi i muskujve të përkohshëm dhe të qafës është në përputhje me atë që kërkohet për t'i rezistuar forcave të mëdha tërheqëse të krijuara kur marrin gypa të mëdha foragjere nga toka. Prania e një diastema të madhe mbështet këtë teori.

Habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rinoceronti leshator , mamuthët leshator , luani i shpellës dhe një tufë e Equus lambei në Pleistocene në veri të Spanjës, nga Mauricio Antón

Rinoceronti leshator jetonte kryesisht në ultësira , rrafshnalta dhe luginat e lumenjve, me thatë për klimat e thata,  dhe të emigruar në pikat më të larta në faza të favorshme klimatike. Ajo shmangte vargjet malore, për shkak të borës së madhe dhe terrenit të pjerrët që kafsha nuk mund të kalonte lehtë.

Habitati kryesor i rinocerontit ishte stepa e mamuthit, një peizazh i madh, i hapur, i mbuluar me varg të gjerë të barit dhe shkurreve. Rinocerontët leshator jetonin së bashku me barngrënësit të tjera të mëdhenj, të tilla si mamuthi leshator , dreri gjigand , renët ,antilopat saiga dhe bizoni .Me shpërndarjen e tij të gjerë, rinocerontët leshator jetuan në disa zona përkrah rinocerontëve të tjera Stefanorinus dhe Elasmotherium .

Zhdukja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë lloje të megafaunës Pleistocene  , si rinocerontët leshator, u zhdukën në të njëjtën periudhë kohore. Gjuetia njerëzore përmendet shpesh si një shkak. Teori të tjera për shkakun e zhdukjeve janë ndryshimet klimatike të shoqëruara me epokën e akullnajës dhe hipotezën e hiperdizazës (qv Ngjarja e zhdukjes Quaternary ). Një nga teoritë më të pranuara shprehet se, megjithëse rinoceronti leshator ishte i specializuar për motin e ftohtë, ai ishte i aftë të mbijetonte në klimat më të ngrohta. Kjo sugjeron që ndryshimi i klimës nuk ishte faktori i vetëm që kontribuoi në zhdukjen e rinocerontit. Specie të tjera të adaptuara nga të ftohtit, si renët dhe bualli i myshkut , i mbijetoi kësaj periudhe të ndryshimit klimatik dhe shumë të tjerë si ajo, duke mbështetur hipotezën over overkill ’për rinoceronti leshator.

Takimi me radiokarbonin tregon që popullsitë mbijetuan deri në 8,000 para Krishtit në Siberinë perëndimore.Sidoqoftë, saktësia e kësaj date është e pasigurt, pasi disa rrafshnalta radiokarbure ekzistojnë rreth kësaj kohe. Zhdukja nuk përkon me fundin e epokës së fundit të akullit, por përkon me një përmbysje klimatike të vogël por të rëndë, që zgjati për rreth 1.000–15050 vjet, Dryas Rinj (GS1 — Greenland Stadial 1), e karakterizuar nga përparime akullnajore dhe të rënda duke ftohur globalisht, një ndërhyrje e shkurtër në ngrohjen e vazhdueshme, pas përfundimit të epokës së fundit të madhe të akullit (GS2), që mendohet se ka ardhur për shkak të mbylljes së qarkullimit të termohalinës në oqean për shkak të fluksit të madh të ujit të freskët të ftohtë nga shkrirja e mëparshme e qëndrueshme e akullnajave gjatë Interstadialit më të ngrohtë (GI1 — Groenland Interstadial 1: rreth 16,000–11,450 14 C vjet PB).

Marrëdhënia me njerëzit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuetia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rinocerontët leshator ndanë habitatin e tyre me njerëzit, por provat e drejtpërdrejta që ata ndërvepruan janë relativisht të rralla. Vetëm 11% e vendeve të njohura të fiseve parahistorike të Siberis kanë mbetje ose imazhe të kafshës. Shumë mbetje të rinocerontëve gjenden në shpellat (si  Shpella e Kůlna në Europën Qendrore), të cilat nuk ishin habitat natyror as me rinocerontët dhe as për njerëz, dhe grabitqarët e mëdhenj si hienat mund të kenë kryer pjesë të rinocerontëve atje. Ndonjëherë, zbulohen vetëm dhëmbë individualë ose fragmente kockash, të cilat zakonisht vinin nga vetëm një kafshë. Pjesa më e madhe e mbetjeve të rinocerontëve në Europën Perëndimore gjenden në të njëjtat vende ku u gjetën mbetje njerëzore ose objekte njerëzore, por kjo mund të ketë ndodhur natyrisht.

Shenjat që njerëzit e hershëm gjuanin ose pastruan rincerontët vijnë nga shenjat në kockat e kafshës. Një ekzemplar kishte lëndime të shkaktuara nga armët njerëzore, me gjurmë të plagës nga një shenjë e mprehtë objekti nga një shpatull dhe kofshë, dhe një shtizë e ruajtur u gjet pranë kufomës.

Të dy brirët dhe kockat e rinocerontit u përdorën si lëndë të parë për mjete dhe armë, siç ishin mbetjet nga kafshët e tjera. Në atë që është tani Zwoleń , Poloni, një pajisje u bë nga një legen i rinocerontit leshator.  Hedhësit e shtizave gjysmë metër  , të bëra nga një rinoceront leshator prej lëkure të butë rreth 27 mijë vjet më parë, vinin nga brigjet e  lumit Yana . Një shtizë 13.300 vjeçare e gjetur në ishullin Bolshoy Lyakhovsky ka një majë të bërë prej briri të rinocerontit, në veriun më të largët një artifakt njerëzor është gjetur ndonjëherë.

Njeriu në shpellën Pinhole është një figurë e vonë paleolitike e një njeriu të gdhendur në një kockë briri të një rinoceronti leshator, të gjetur në Creswell Crags në Angli.

Arti antik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë piktura shpellash nga Paleoliti i Epërm përshkruajnë rinocerontin leshator.Karakteristikat përcaktuese të kafshës tërhiqen dukshëm, të kompletuara me shpinën e ngritur dhe gunga, të kundërta me kokën e ulët të shtrirë. Dy linja të lakuara paraqesin veshët. Brirët e kafshëve janë tërhequr me lakimin e tyre të gjatë, dhe në disa raste tregohet gjithashtu pallto. Shumë piktura tregojnë një brez të zi që ndan trupin.

Rreth 20 vizatime paleolitike të rinocerontit leshator ishin të njohura para zbulimit të Shpellës Chauvet  në Francë.  Ata janë datuar mbi 31,000 vjeç, ndoshta nga Aurignacian ,  gdhendur në muret e shpellës ose të vizatuara në të kuqe ose të zeza. Një skenë përshkruan dy rinoceront që luftojnë me njëri-tjetrin me brirët e tyre. Ilustrime të tjera gjenden në  shpellat Rouffignac dhe Lascaux . Një vizatim nga  Font-de-Gaume tregon një qëndrim të dukshëm më të lartë të kokës, dhe të tjerët u vizatuan me pigmente të kuqe në Shpellën Kapova në Malet Ural . Disa imazhe tregojnë rinocerontë të goditur me shtiza ose shigjeta, duke nënkuptuar gjuetinë njerëzore.

Vendi i  Dolní Věstonice  në  Moravia , Republika Çeke, u gjet me më shumë se shtatëqind statuja të kafshëve, shumë rinocerontë leshator.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


  1. ^ "Schubert, von, G.H., 1823. Die Urwelt und die Fixsterne: eine Zugabe zu den Ansichten von der Nachtseite der Naturwissenschaft. Arnoldischen Buchhandlung, Dresden". {{cite web}}: Mungon ose është bosh |url= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)