Jump to content

Ripërtypësit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ripërtypësit
Vargu kohor: Eoceni i hershëm - i pranishëm
Dreri bishtbardhë
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Nënrendi:
Ripërtypësit
Familjet

Ruminantia është një takson brenda rendit Dythundrakëve që përfshin shumë nga gjitarët e njohur barngënës: në mesin e tyre janë lopët, dhitë, delet , drerët dhe antilopët. Të gjithë anëtarët e Ruminantia janë ripërtypës.

Ruminantiamorfa është një grup totale e dythundrakëve të përcaktuara, sipas Spaulding et al., Si "Ruminantia plus të gjitha taksat e zhdukur më shumë të lidhura me anëtarët e gjallë të Ruminantia sesa me ndonjë specie tjetër të gjallë".[1] Spaulding grupoi disa gjini të familjes Anthrakotheridae brenda Ruminantiamorfa , por vendosi një grup tjerë motrër me Ruminantiamorfa , Cetancodontamorfa .

Tragulidae janë familja bazale tek Ruminantia .[2]

Jo të gjithë ripëtypësit i përkasin Ruminantia.  Tylopoda (të tilla si devet , të cilat përtypin një cudër) dhe Hipopotamidae (të tilla si hipopotami , të cilat nuk pëkuajtjtnjë cudër ) klasifikohen si pseudoruminantë . Një numër gjitarësh të tjerë të mëdhenj ripërtypës, p.sh. kuajt dhe kangurët , përdorin fermentim hindgut si një adaptim për të mbijetuar në sasi të mëdha të ushqimit të klasave të ulëta.

Sistemi tretës i ripërtypësve është i përbërë nga:

  1. ^ a b Spaulding, M; O'Leary, MA; Gatesy, J (2009). "Relationships of Cetacea (Artiodactyla) among mammals: increased taxon sampling alters interpretations of key fossils and character evolution". PLoS ONE. 4 (9): e7062. doi:10.1371/journal.pone.0007062. PMC 2740860. PMID 19774069. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
  2. ^ Kulemzina, Anastasia I.; Yang, Fengtang; Trifonov, Vladimir A.; Ryder, Oliver A.; Ferguson-Smith, Malcolm A.; Graphodatsky, Alexander S. (2011). "Chromosome painting in Tragulidae facilitates the reconstruction of Ruminantia ancestral karyotype". Chromosome Research. 19 (4): 531–539. doi:10.1007/s10577-011-9201-z. ISSN 0967-3849. PMID 21445689. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]