Jump to content

Rockwell B-1 Lancer

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një B-1B në fluturim.

Rockwell B-1 Lancer është një bombardues i rëndë supersonik me krahë të ndryshueshëm, i përdorur nga Forcat Ajrore të Shteteve të Bashkuara. Zakonisht quhet "Bone" (nga "B-One"). Është një nga tre bombarduesit strategjikë që shërbejnë në flotën e Forcave Ajrore të SHBA së bashku me B-2 Spirit dhe B-52 Stratofortress që nga viti 2023.

B-1 u parashikua për herë të parë në vitet 1960 si një platformë që do të kombinonte shpejtësinë 2 Mach të B-58 Hustler me rrezen dhe ngarkesën e B-52, dhe ishte menduar të zëvendësonte përfundimisht të dy bombarduesit. Pas një serie të gjatë studimesh, Rockwell International (tani pjesë e Boeing) fitoi konkursin e projektimit për atë që u shfaq si B-1A. Ky version kishte një shpejtësi maksimale prej 2.2 Mach në lartësi të madhe dhe aftësinë për të fluturuar për distanca të gjata në 0.85 Mach në lartësi shumë të ulëta. Kombinimi i kostos së lartë të avionit, prezantimi i raketës lundrimi AGM-86 që fluturoi të njëjtën shpejtësi dhe distancë bazë, dhe puna e hershme në bombarduesin stealth B-2 zvogëluan nevojën për B-1. Programi u anulua në 1977, pasi u ndërtuan prototipet B-1A.

Programi u rifillua në vitin 1981, kryesisht si masë e përkohshme për shkak të vonesave në programin e bombarduesve stealth B-2. Dizajni B-1A u ndryshua, duke ulur shpejtësinë maksimale në 1.25 Mach në lartësi të madhe, duke rritur shpejtësinë në lartësi të ulët në 0.96 Mach, duke përmirësuar gjerësisht komponentët elektronikë dhe duke përmirësuar kornizën e ajrit për të transportuar më shumë karburant dhe armë. I quajtur B-1B, dërgesat e variantit të ri filluan në 1986; avioni zyrtarisht hyri në shërbim me Komandën Ajrore Strategjike (SAC) si një bombardues bërthamor po atë vit. Deri në vitin 1988, të 100 avionët ishin dorëzuar.

Me shpërbërjen e SAC dhe ricaktimin e tij në Komandën e Luftimit Ajror në 1992, B-1B u konvertua për një rol konvencional bombardues. Ai shërbeu për herë të parë në luftime gjatë Operacionit Desert Fox në 1998 dhe përsëri gjatë aksionit të NATO-s në Kosovë vitin e ardhshëm. B-1B ka mbështetur forcat ushtarake të SHBA-së dhe NATO-s në Afganistan dhe Irak. Që nga viti 2021, Forcat Ajrore kanë 45 B-1B.

Northrop Grumman B-21 Raider do të fillojë të zëvendësojë B-1B pas vitit 2025; të gjithë B-1 janë planifikuar të dalin në pension deri në vitin 2036.