Roja i sigurisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stërvitje për mbrojtjen e VIP-ave të Policisë së Sigurisë

Roja i Sigurisë apo inspektor sigurie, oficer sigurie ose agjent mbrojtës është një person i punësuar nga një palë qeveritare ose private për të mbrojtur asetet e palës punëdhënëse (pronë, njerëz, pajisje, para, etj.) nga një sërë rreziqet (si veprimtaria kriminale, mbeturinat, prona e dëmtuar, sjellja e pasigurt e punëtorëve, etj.) duke zbatuar masa parandaluese. Rojet e sigurisë e bëjnë këtë duke mbajtur një prani me shikueshmëri të lartë për të penguar veprime të paligjshme dhe të papërshtatshme, duke kërkuar (drejtpërsëdrejti, përmes patrullave, ose indirekt, duke monitoruar sistemet e alarmit ose kamerat e vëzhgimit me video) për shenja krimi ose rreziqe të tjera (si zjarri ), duke ndërmarrë veprime për të minimizuar dëmet (siç është paralajmërimi dhe shoqërimi i shkelësve jashtë pronës) dhe raportimi i çdo incidenti te klientët e tyre dhe shërbimet e urgjencës (si policia ose mjekët), sipas rastit.

Oficerët e sigurisë në përgjithësi janë të uniformuar për të përfaqësuar autoritetin e tyre ligjor për të mbrojtur pronën private. Rojet e sigurisë rregullohen përgjithësisht nga rregulloret ligjore, të cilat përcaktojnë kërkesat për përshtatshmërinë (si kontrolli i të dhënave kriminale) dhe autoritetet e lejuara të një roje sigurie në një juridiksion të caktuar. Autoritetet e lejuara për rojet e sigurisë ndryshojnë sipas vendit dhe juridiksionit nënkombëtar. Oficerët e sigurisë punësohen nga një sërë organizatash, duke përfshirë bizneset, departamentet dhe agjencitë qeveritare dhe organizatat jofitimprurëse (p.sh., kishat dhe organizatat bamirëse).[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Security guard", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-19, marrë më 2022-12-21