Jump to content

Rrjeti i Universiteteve të Ballkanit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rrjeti i Universiteteve të Ballkanit në formën e saj të sotme, është krijuar pas përfundimit të RSF të Jugosllavisë, me synim themelimin e universiteteve të reja dhe implementimin e Procesit të Bolonjës në Universitetet e Ballkanit. Qëllimi i rrjetit është shkëmbimin i përvojës në fushën e kërkimit dhe edukimit, pranimin e ndërsjellë të certifikatave, nxitja e profesorëve dhe studentëve për më shumë lëvizshmëri në mes të universiteteve dhe përdorimin e programeve të mbështetjes për studentët.[1] Në maj të vitit 2010 u organizua konferenca e universiteteve anëtare të rrjetit nga ana e Universitetit Trakya në Edrene të Turqisë.[2]

Bordi i Drejtorëve dhe Folësit Kryesorë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Rektori Enver Duran Trakya University Edrene (Turqi), Kryetar
 • Dekani Hilmi Ibër Trakya University Edrene (Turqi), Zëvendës-Kryetar
 • Rektori Faruk Čaklovica Universiteti i Sarajevës (Bosnje dhe Hercegovinë), Anëtar
 • Rektori Dhori Kule nga Universiteti i Tiranës (Shqipëri), Anëtar
 • Rektori Ioannis P Gerothanassis, Universiteti i Janinës (Greqi), Anëtar
 • Rektori Anelia Klissarova, Universiteti i Mjekësisë në Varna (Bullgari), Anëtar

Anëtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendet Institucionet
Shqipëria Shqipëria Universiteti i Tiranës

Universiteti i Mjekësisë, Tiranë
Universiteti Epoka
Universiteti Eqrem Çabej
Universiteti i Korçës
Universiteti i Shkodrës "Luigj Gurakuqi"

Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina Universiteti i Sarajevës
Universiteti i Mostarit
Universiteti i Tuzllës
Universiteti i Zenicës
 Bulgaria American University in Bulgaria

Universiteti i Sofjes
Burgas Free University[3]
St. Cyril and St. Methodius University of Veliko Tarnovo
State University of Library Studies and Information Technologies
Technical University of Varna
Technical University of Gabrovo
Medical University of Varna
University of Shumen Episkop Konstantin Preslavski
University of Food Technologies[4]
Varna Free University[5]

Kroacia Kroacia Universiteti i Zagrebit

Universiteti i Zarës
Josip Juraj Strossmayer University of Osijek
Universiteti Juraj Dobrila i Pulës
University of Dubrovnik
University of Rijeka
University of Split

flamuri Qiproja Veriore European University of Lefke
Greqia Greqia Universiteti i Aristotelit në Selanik

University of Macedonia
University of Ioannina
Democritus University of Thrace
University of Thessaly

Kosova Kosova Universiteti i Prishtinës

Kolegji Iliria[6]

Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut Universiteti FON

Universiteti Kiril dhe Metodij
Universiteti Shtetëror i Tetovës
International Balkan University
Universiteti Shën Klementi i Ohrit në Manastir
Universiteti i Evropës Juglindore

 Moldova Comrat State University
 Montenegro Universiteti Mediterran

Universiteti i Malit të Zi (University of Montenegro)

Rumania Rumania Babeş-Bolyai University
 Serbia University of Belgrade

University of Arts in Belgrade
University of Novi Sad
University of Priština
University of Kragujevac

 Turkey Trakya University

Dokuz Eylül University
Galatasaray University
University of Istanbul
Namik Kemal University
Fırat University
Süleyman Demirel University
Atatürk University
Bozok University[7]
Kirklareli University[8]
Çanakkale Onsekiz Mart University

Lexim i mëtejshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Enver Duran: Challenges of Higher Education Institutions in the Balkans, III Balkan Universities Network Meeting, Trakya Universität Edirne Mai 2010, ISBN 978-975-374-134-7
 • Manfred G. Raupp: Lörrach Symposium - Lörrach Sempozyumu, Trakya Universität Edirne Mai 2011, ISBN 978-3-942298-02-5

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Protocole for the Balkan Universities Network
 2. ^ "Balkan Spring Education Conference at Edirne May 2010". Arkivuar nga origjinali më 12 gusht 2011. Marrë më 10 shtator 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Бургаски свободен университет". Marrë më 14 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Университет по хранителни технологии УХТ - гр.Пловдив - University of food technologies UFT - Plovdiv, Bulgaria". Marrë më 14 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Varna Free University "Chernorizets Hrabar"". www.vfu.bg/en/. Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2015. Marrë më 14 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Kolegji ILIRIA". Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2015. Marrë më 14 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Tarık TANRIVERDİ. "Bozok Üniversitesi". Marrë më 14 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Kırklareli Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı. "KLU - T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ". Marrë më 14 maj 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)