Rrjeti kompjuterik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një rrjet kompjuterik është një grup kompjuterash autonomë të ndërlidhur me ndihmën e një teknologjie të caktuar. Dy kompjutera quhen të ndërlidhur nëse janë të aftë të shkëmbejnë informacion midis tyre. Lidhja mund të realizohet me anën e kabllove elektrikë, fibrave optike, mikrovalëve, rrezeve infra të kuqe apo me anën e satelitëve. Rrjetet kanë forma dhe madhësi të ndryshme.


Kategoritë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas madhësisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas marrëdhënieve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas topologjisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas funksioneve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Protokollet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klasifikimi i protokolleve sipas shtresës përkatëse të modelit OSI.

Shtresa e Aplikimit FTP | HTTP | IRC | NTP | POP3 | S-HTTP | SMTP | SNMP | Telnet | TFTP |

Shtresa e Prezantimit

Shtresa e Seksionit DNS | BGMP | LDAP | NetBIOS

Shtresa e Transportit TCP | UDP | Mobile IP

Shtresa e Rrjetit DHCP | ICMP | IP | IPv6 | RIP | IPX

Shtresa e te Dhenave ARP

Shtresa Fizike Ethernet Token Ring FDDI IEEE 802.11 AppleTalk X.25 Frame relay Bluetooth


Për standardet shiko IEEE 802.

Te tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]