Sëmundjet dhe dëmtuesit e bletëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rriqra Varroa në një larvë bletësh
Morri i bletës
Brumbulli i vogël i kosherës
Moldylli ( Aphomia sociella )
Hyrja në këtë koshere bletësh është e mbushur me mumje të askosferozës që janë dëbuar nga koshereja nga bletët punëtore higjienike.
Merimanga e bletës

Sëmundjet dhe dëmtuesit e bletës së mjaltit si dhe kushteve anormale të koshereve përfshijnë:

Dëmtuesit dhe parazitët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Rriqrat Varroa
 • Akarapidoza e bletëve (rriqna trakeale)
 • Brumbulli i vogël i kosheres
 • Nozemoza
 • Moldylli

Sëmundjet bakteriale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Pesta amerikane (Paenibacillus larvae)
 • Pesta evropiane (Melissococcus plutonus)

Sëmundjet kërpudhore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Askosferoza (Ascosphaera apis)
 • Aspergilloza (Aspergillus fumigatus)

Sëmundjet virale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Dicistroviridae
 • Virusi kronik i paralizës së bletëve
 • Virusi akut i paralizës së bletëve
 • Virusi i Kashmirit
 • Virusi i qelizave të mbretëreshës së zezë
 • Virusi i krahut me re
 • Virusi SBV
 • Virusi i krahut të deformuar
 • Virusi Kakugo
 • Iridoviridae
 • Virusi i unazave të duhanit
 • Virusi i Liqenit të Sinait

Dëmtues të tjerë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]