Sënduku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sënduk evropian me brez metalik dhe mekanizëm mbyllës.

Një sënduk është një formë mobiljesh zakonisht e një strukture drejtkëndëshe me katër mure dhe një kapak të lëvizshëm ose të varur, që përdoret për ruajtjen, zakonisht të sendeve personale. Disa sënduk janë të pajisur me mekanizma mbyllës ose një brez metalik ku mund të fiksohet një bllokues.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Egjiptianët e lashtë krijuan arkat e para të njohura, duke përdorur dru ose kallamishte të endura, rreth 3000 vite para erës sonë.[1]

Përdorimet e hershme të një arkë antike përfshinin ruajtjen e rrobave të imta, armëve, ushqimeve dhe sendeve me vlerë.

Në kohët mesjetare dhe Rilindjes së hershme në Evropë, sënduke të ulëta përdoreshin shpesh si stola, ndërsa sënduke më të larta përdoreshin si tavolina anësore. Duke vendosur një sënduk anash në çdo lloj tavoline të ashpër, sipërfaqja e brendshme e kapakut të saj mund të përdoret si një sipërfaqe e duhur shkrimi, ndërsa pjesa e brendshme mund të vendosë mjete shkrimi dhe materiale të ngjashme, siç ishte rasti me tavolinën Bargueño të Spanjës. Shumë tavolina portative të hershme ishin sëndukë të grumbulluar, ku pjesa e sipërme kishte kapakun anash, për të shërbyer si sipërfaqe shkrimi kur hapej.

Shumë arka evropiane përdorën brezin standard prej hekuri mbi kapakun dhe trupin e arkës për ta mbyllur ose kyçur atë. Kishte disa stile të ndryshme të sëndukeve si kuti katrore ose sënduke me kapak me kube, të cilat ishin aq të ndryshme sa nuk kishte asnjë mënyrë efektive për t'i kategorizuar ato.[2] Secili kishte qëllimin e vet të dekorimit, kështu që secili kishte qëllimin e vet. Forma e kapakut të sëndukëve me kube, si ato në shekujt 15-16, do të kishte hedhur ujin dhe do të dekurajonte përdorimin e tyre si ndenjëse dhe kështu do të kontribuonte në mbijetesën më të gjatë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Extraordinary Origins of Everyday Things (në anglisht). Reader's Digest. 27 nëntor 2009. fq. 12. ISBN 978-0276445699.
  2. ^ Pickvance, C. (2007) Medieval tracery-carved clamp-fronted chests: the ‘Kentish Gothic’ chests of Rainham, Faversham and Canterbury in comparative perspective.