Sakoku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Sakoku (鎖国, “vend i mbyllur”) ishte politika e jashtme izoluese e shogunatit japonez Tokugawa nën të cilin marrëdhëniet dhe tregtia midis Japonisë dhe vendeve të tjera ishin të kufizuara ashpër, pothuajse të gjithë të huaj u ndaluan të hyjnë në Japoni dhe njerëzit e zakonshëm japonezë u mbajtën nga largimi vendi për një periudhë prej mbi 220 vjetësh. Politika u miratua nga shogunati Tokugawa nën Tokugawa Iemitsu nëpërmjet një numri të dekreteve dhe politikave nga 1633-39, dhe përfundoi pas 1853, kur anije amerikane të zeza të komanduara nga Matthew Perry e detyruan hapjen e Japonisë tek amerikanët (dhe, për më tepër, ) të tregtisë përmes një sërë traktesh të pabarabarta.

U parapri nga një periudhë e tregtisë së pakufizuar dhe piraterisë së përhapur kur marinarët japonezë udhëtuan në Azi dhe ambasadat zyrtare dhe të dërguarit vizituan shtetet aziatike, Spanjën e Re (tani Meksikën) dhe Evropën. Kjo periudhë u vërejt edhe për numrin e madh të tregtarëve dhe piratëve të huaj, të cilët banonin në Japoni dhe që ishin aktivë në ujërat japoneze.

Termi Sakoku fillon nga vepra dorëshkrim Sakoku-ron (「鎖 国 論」) e shkruar nga astronomi japonez dhe përkthyesi Shizuki Tadao në vitin 1801. Shizuki shpiku fjalën derisa ishte duke përkthyer veprat e udhëtarit gjerman të shekullit të 17 Engelbert Kaempfer në lidhje me Japoninë.[1]

Japonia nuk ishte krejt e izoluar nën politikën sakoku. Ishte një sistem në të cilin rregullat strikte u zbatuan për tregtinë dhe marrëdhëniet e jashtme nga shogunati dhe nga disa fusha feudale (han). Ka pasur tregti të gjerë me Kinën përmes portit të Nagasaki, në perëndim të Japonisë, me një zonë banimi për kinezët. Politika deklaroi se ndikimi i vetëm evropian i lejuar ishte fabrika holandeze në DejimaNagasaki. Tregtia me njerëzit Ainu ishte e kufizuar në Domain Matsumae në Hokkaido, dhe tregtia me Mbretërinë Ryūkyū u zhvillua në Satsuma Domain (Prefektura Kagoshima i sotshëm). Përveç këtyre kontakteve të drejtpërdrejta tregtare në provincat periferike, vendet tregtare dërguan misione të rregullta në shogunEdo dhe Kalaja Osaka.

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tregtia në të vërtetë përparoi gjatë kësaj periudhe, dhe ndonëse marrëdhëniet dhe tregtia ishin të kufizuara në disa porte, vendi ishte larg nga mbyllja. Në fakt, edhe pse shogunati dëboi portugezët, ata u angazhuan njëkohësisht në diskutime me përfaqësuesit holandezë dhe koreanë për të siguruar që vëllimi i përgjithshëm i tregtisë nuk vuajti. Kështu, në dhjetëvjeçarët e fundit është bërë gjithnjë e më e zakonshme që politika e marrëdhënieve të jashtme të periudhës nuk është si sakoku, duke nënkuptuar një vend krejtësisht të izoluar, dhe të "mbyllur", por me termën kaikin (海禁, "ndalimet detare ") të përdorur në dokumentet në atë kohë dhe që rrjedh nga koncepti i ngjashëm kinez haijin.[2]

Fundi i izolimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flota e komandantit Perry për vizitën e tij të dytë në Japoni më 1854.

Më 8 korrik 1853, komandanti i marinës amerikane, Matthew Perry me katër luftanije kërkoi Japonisë për ta hapur tregtinë me Perëndimorët. Në vitin tjetër 1854, Perry u kthye me shtatë anije dhe detyroi shogun për ta nënshkruar “Marrëveshjen Paqësore dhe Miqësore”, duke krijuar marrëdhënie formale diplomatike midis Japonisë dhe Shteteve të Bashkuara. Mbretëria e Bashkuar nënshkroi Traktatin Miqësor Anglo-Japoneze në fund të vitit 1854.

Midis viteve 1852 dhe 1854, admirali i marinës ruse, Yevfimiy Putyatin tentoi të marrë prej shogunatit tregti për Rusinë. Në qershor 1853, ai solli në Gjirin Nagasaki një letër nga Ministri i Jashtëm Karl Nesselrode dhe i tregoi Tanaka Hisashige një motor me avull, ndoshta hera parë që u pa në Japoni. Përpjekjet e tij kulmuan me nënshkrimin e Traktatit së Shimodës në shkurt të vitit 1855.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Gunn, Geoffrey C, First globalization: the Eurasian exchange, 1500 to 1800, Google Books, f. 151 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Toby, Ronald (1977). "Reopening the Question of Sakoku: Diplomacy in the Legitimation of the Tokugawa Bakufu", Journal of Japanese Studies. Seattle: Society for Japanese Studies.