Saliha Sultan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sulltanesha Saliha

Saliha Sulltan (turqisht osmanlli: صالحه سلطان; rreth 1680 - 21 shtator 1739) ishte bashkëshorti i Sulltan Mustafës IIPerandorisë Osmane, dhe sulltanesha Valide për djalin e tyre, Sulltan Mahmud I. Ai ishte nga shtëpinë e Osmanllive, feja e tij ishte islami Synit. Varri i Saliha Sulltan ndodhet brenda mauzoleumit të Turhan Sulltanit në Xhaminë e ReEminönüStamboll.

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Saliha Sulltan dyshohet se ka lindur si Aleksandra në 1680 në një familje Greke në Azapkapı, Kostandinopojë. Prindërit e saj ia besuan Haremit perandorak kur ajo ishte rreth dhjetë vjeç dhe ajo ishte edukuar dhe trajnuar nga Gülnuş Sulltan. Ajo u bë konkubina e Sulltan Mustafës dhe lindi lindjen e fëmijës së saj të vetëm Şehzade Mahmud (më vonë Mahmud I) më 2 gusht 1696 në Pallatin Edrene.

Pas ngjarjes së Edrene (Adrianopojë) dhe depozitimit të Sulltan Mustafës në 1703, ajo u transferua në Pallatin e Vjetër në Stamboll nga ku negocioi dhe mbeti aleancat e saj me anëtarët nga pallati perandorak dhe elita urbane. Nga ana tjetër, djali i saj, Şehzade Mahmud u transferua në Pallatin Topkapı në Stamboll së bashku me tërë gjykatën.