Salvatore Riina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko


Corleone dhe i njohur me nofkat si Bisha, Padrino, etj ishte i bosi i mafias siciliane cili u lind me 16 nëntor 1930Corleone të Italisë ai është përgjegjës shumë krime ne Sicili e Itali dhe krime te shumta dhe te renda ky njeri ngjalli terror ne gjithë Sicilinë dhe ne Itali ai kishte prejardhje nga një familje e varfër e cila u bë mit ne gjithë botën si familja mafioze Corleone[1].

A njihet për vrasjen e krerëve te Policës anti drogë të Italisë si Giovani Fallcone dhe Paulo Borsellino në vitin 1992[2] dhe për vrasjen e Gjeneralit te karabinerve Carlo Alberto Dalla Chiesa në vitin 1982 dhe për shumë krime te ndryshme si kontrabandim me armë, drogë trafikim me qenie njerëzore dhe krime te ndryshme dhe për eliminimin e ish partnereve te tij ne krim për te arritur fuqi ne Mafian siciliane e cila quhej Cosa Nostra.

Toto Rina

Fëmijëria dhe rinia[redakto | redakto tekstin burimor]

Toto Rina lindi në Corleone të Sicilisë në një familje te varfër për te shmangur varfrin ai ju fut kriminalitet dhe si një 19 vjeçar ishte mjaft inteligjent dhe ishte përfshire ne krime për shkak te kushteve nuk kishte vazhduar shkollimin dhe këto ishin arsyet pse ai ju fut kriminalitetit qysh ne adoleshencë.

1943 babai i tij Xhovani Rinna vdes nga një bombë e hedhur nga qielli ai mbeti pa baba në moshën 13 vjeçare ai humbi dhe anëtarë te familjes gjatë Luftës së Dytë Botërore a kishet vetëm një lodër kujtim nga babai i tij një motor lodër me kurdisje ai u ballafaqua me shumë vështirësi shpirtërore dhe ekonomike ishte plagos nga një granatë por ai arriti ti mbijetoj kur arriti moshën 18 vjeçare ishte i përshsire ne sherre dhe prapësi si vjedheje te bagëtive, sendeve ne vitin 1949 bashkohet me shkon e tij Luciano Liggio me te cilin u përfshi ne krime monstruoze dhe u be anëtar i mafias.

Familja e tij mirrte me bujqësi dhe kishte disa toka te pakta ku punonin por tokat e tyre u helmuan kur ne artat e tyra ranë bomba te cilat batnin një lloj metali helmues dhe Toto dhe anëtaret e tij te familjes nuk kishin me qafrë te punonin token disa nga anëtaret e kësaj familje ikën nga Sicilia dhe shkonin te punonin jashtë Corleone-es në Catania apo Palermo ndërsa Toto ju fut kriminalitetit dhe arriti majat e tij duke u bër njeriu me firkëshem në Italia.

Përfshirja ne Krime[redakto | redakto tekstin burimor]

Ai morri pjesë në krime nga mosha 19 vjeçare ne grabitje,vrasje dhe kontrabandime ne vitin 1950 ne morri pjese ne krime dhe u arrestua një Gjykate ne Palermo e dënoi me 12 vite burg për grabitje dhe shtije e pa autorizuar e armeve dhe lendeve te ndaluara por për çudi ai lirohet nga burgu 1956 ku dhe me pas filloi krimet me mafian si anëtar i saj ku be një individ shumë i dalluar dhe si me Sadisti me oportunisti dhe i pa meshirsmi dhe si antrë shumë i rrezikshëm aji beri një plan për vrasjen e shefit te tij ku dhe pati sukses për tu ngjitur sa me lartë më hiraknë e maifave ai beri një aleancë me anëtarët dhe bashkëpunëtor si Luciano Liggio, Bernardo Provenzano ata mireshin edhe me kontrabandimin e mishit qe ishte i therur nga begetit e vjedhura vazhdoi vrajet ne ke do qe urdhëroni bosat ku dhe siguroi një vend në hierarkinë e Mafia-së ai u pasi shumë vizionar në krim dhe thoshte unë do të shkojë përtej Cosa Nostra-së ishte i përfshir ne prostucionin e pa ligjishëm ne kumarin ilegal te asj kohe krijoi shumë aleat te cilët u bën aktërt kryesor për arritjen e majeve në mafia.

Ne karrierën e tij si Gangster Toto Rina vrau shumë njerëz qysh ne fillet e para te mafias ne Sicili madje ne këdo qe donin Bosat tij ky njeri si mobster ngjalli frike për rreth tij dhe fitoi respekt me anë te brutalitetit dhe dhunës ai ishte ri arrestuar ne Corleone por u lirua me kusht dhe filloi përsëri karrierën si vrasës dhe gangster ai shiste drogë, armë, mish te kontrabanduar dhe drithra te vjedhura ne fshatrat e Sicilisë ishte njeri gjakftohtë i paparashkuesh deri ne vitin 1958 shërbue ne mafia si anëtar dhe gangster, mobster.

Salvatore Riina ID karta e Salvatore Rina-s

Ngritja ne Fuqi[redakto | redakto tekstin burimor]

Michele Navara Bosi i Toto Riinas dhe i Mafia-s Corleone u qellua me armë dhe u plagos rënd në vitin 1958 dhe me pas vdiq vrasjen e tij e kishin planifikuar Salvatore Riina, Bernardo Provenzano, Luciano Leggio te cilët morën nën kontroll mafian dhe quajtën veten Corleonese qe do te thotë Koleronezt disa tallnim me mafian e Corleones duke quajtur një mafia fshatare. Rinna ekzekutoi ata te qe ende ishin besnik Michele Navaras dhe ne vitet 60 vrasjet ne Palermo u shtuan ndjeshëm dhe shkalla e krimit u rrith dhe u zhegjura duk përfshirë gjithë Sicilinë autoritet dukeshin si te pa afata perta parandaluar krimin.

Persëri ne vitin 1969 Toto Rinna u arrestua për vrasje një nga bosat e Mafias Siciliane akuzohej për vrasje dhe kontrabandë me heroinë, kokaninë dhe lloje te ndryshne drogash por ne 4 muaj burgosje ai lirohet ne mungesë provash dhe ne mos dhenje te deshimve thuhet se dëshmitarët nuk dhanë dëshmi pershak te kërcënimeve nga mafia nëse dote dëshmonin ather atyre i ju priste vdekja.

Por prokuroja ngriti një aktakuzë ne vitin 1970 kundër Salavatore Rinnas për kërcenim Rinna qëndroi 2 vite i fshehur nga polica spe nëse kapej rrezikohej te dënohej me 15 vite burg dhe akuzat ndaj tij ishin shtuar për vrajën 3 personave ne vitin 1968 por polica nuk po arrinta ta arrestonte Toto Rinnan.

Një godite ju erdhi nga dora ligjit qe mendohej qe dota dobësonte mafian e Corleone-s kur ne vitin 1974 Policia arrestoi një nga shefat Cosa Nostra-së Luciano Leggio dhe ai akuzohej për vrasjen e Michele Navara ne vitin 1958 pas burgosjes se tij Salvatarore Toto Rinna morri kontrollin e Mafias dhe u be përgjegjës për shumë vrasje ne Palermo.

Toto Rinna forcoi Mafian ku arriti ta shonte kontrabandimin me lend narkotike ne vitet 70 mafia e tij arriti kulmet dhuke grumbulluar miliona dollar nga shitjet e Kokainës, Heroinës dhe kontrabandimit me armë, prostitucionit, kumari dhe investimeve te jashtë ligjme dhe falsifikimet te parave, duhanit, mishit.

Kur Mafia ra ne duar e Toto Rinës u rrit terrori u vranë shumë policë e politikanë dhe vdiqën shumë njerëz.

Bizneset e fliqta dhe te pastrimit te parave u rriten ne shkalle te gjer qe përfshiu Kalabrinë, Sicilinë, Napolin po thuajse ne gjithë Italinë mafia Koza Nostra u be rivale me mafian Gomora me te cilën filloi lufta e mafiave për territor dhe kontrabandë me drogë dhe punë tjera te fëlliqura dhe partneriteti në Krim.

Ne Sicili njihej si bosi i bosave Totto Rinna ''Corleone'' dhe te gjithë kishin frik se ishte një nga bosat me brutal ne Itali dhe shumë e quajtën si Bisha apo Përbindëshi ai gjeti një partneritet me disa bosa te krimeve në gjithë Italinë si Giuseppe Calò e shumë figura te shquara.

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]