Sapuni i Halepit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Sapuni i Alepos

Sapuni i Alepos është një sapun me bazë vajin vegjetal që është i ngjashëm me sapunin e Marsejës ose sapunin e Kastijës, por i prodhuar në Alepo, Siri.

Zakonisht mendohet se procesi i sapun-marrjes erdhi nga rajoni i Levantit (ku Alepo është qyteti kryesor) dhe që aty është shpërndarë në perëndim dhe pastaj pas kryqëzataës së parë për në Evropë; pretendim ky që mbështetet edhe nga fakti se sapunët më të hershëm të bërë në Evropë i përkasin kohës pas kryqëzatave.