Sardeatët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sardeatët ishin një fis ilir të cilët jetonin në zonën e Bosnjës veriperëndimore. Sipas Plini Plakut, pjestarët e Sardeates civitas shtriheshin në atë që është tani Bosanski Petrovac dhe Drvar, në juglindje të Japodëve. Sardeatët ishin pjesë e konventës Salonitane, kishin 52 dekurie, gjë që sipas disa vlerësimeve, kishte rreth 7.800-10.400 banorë, ndërsa sipas Mesihovicit rreth 13,000 banorë.

Sot dihet se fqinjët e tyre ishin Dalmatët në jug / jugperëndim, Japodët në perëndim dhe Mezejët në veri / verilindje. [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

Për hyjnitë në Luginën e Ounces përmenden sidomos Jupiteri dhe Silvanus. Kjo sugjeron përfundimin se feja ishte e njëjtë ose shumë e ngjashme me atë të Dalmatasve fqinj, gjë që vlen edhe për ceremonitë e varrimit. Besohet se antroponimia dhe onomastika e Sardeatëve, ishte e ngjashme me atë dalmate, gjë që mund të konkludohet nga shembujt nga fusha fqinje e Bosanska Grahovës. [5]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stipčević A. (1989). Iliri: povijest, život, kultura; 2. dopunjeno izdanje (në kroatisht). Školska knjiga, Zagreb. ISBN 8603991065.
  2. ^ Wilkes J. J. (1992). The Illyrians (në anglisht). Blackwell. ISBN 0-631-19807-5.
  3. ^ Adrian Axhanela (2004). Illyrian Bosnia and Herzegovina-an overview of a cultural legacy. Center for Balkan Studies (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 18 tetor 2020. Marrë më 21 gusht 2020.
  4. ^ Mesihović S. (2011). Rimski vuk i ilirska zmija – Posljednja borba (në boshnjakisht). Filozofski fakultet, Sarajevo. ISBN 978-9958-625-21-3.
  5. ^ a b Abdić K. (2014). Ilirski narodi sjeverozapadne Bosne i Hercegovine (në boshnjakisht). Filozofski fakultet, Sarajevo.
  6. ^ Šašel Kos M., Kos P., Talbert R., Gillies S., Elliott T., Becker J. "Places: 197364 (Maezaei)". Pleiades.
  7. ^ Benac A., Ur., red. (1986). Bosna i Herzegovina / Bosnia and Herzegovia / Bosnien und Herzegowina (në anglisht, boshnjakisht, dhe gjermanisht). Svjetlost, Sarajevo.
  8. ^ Šentija J. Ur. (1977). Opća enciklopedija Jugoslavenskog leksikografskog zavoda, 3: Foc-Iw (në kroatisht). Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb.