Sasia e elektricitetit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shpjegim
Ky artikull sipas rregullores mbi shkronjat Ç, ç, Ë, ë, bie në kundërshtim me rregulloren e Wikipedisë në gjuhën shqipe, për këtë arsye nuk mund të merret si i saktë derisa të rregullohet.


Qsicon inArbeit.svg Ky artikull apo seksion është jo i plotë ose me cilësi të dobët. Mund të ndihmoni Wikipedian duke e përmirësuar!
Ky artikull duhet të përmirësuar në:  Pa kategori --Planeti 18 gusht 2010 16:23 (CEST)

Në qendër të atomeve të të gjitha elementeve gjendet bërthama e nguruar me elektricitet pozitiv, rreth së cilës rrotullohen elektronet e ngarkuara me elektricitet pozitiv, rreth së cilës rrotullohen elektronet e ngarkuara me elektricitet negativ. Atomi në gjendje normale është ngarkuar me elektricitet negativ. Atomi në gjendje normale është elektroneutral, do të thotë se në të gjenden sasi të njëjta të elektriciteve të kundërta. Bartës të ngarkesës elektrike pozitive janë protonet, të cilat së bashku me neutronet formojnë bërthamën e atomit, kurse bartës të ngarkesës elektrike negative janë elektronet. Protoni dhe elektroni bartin ngarkesa të njëjta të elektriciteteve të kundërta. Dihet se, në natyrë ekzistojnë vetëm dy lloj elektricitetesh, elektriciteti pozitiv dhe negativ. Ngarkesa që bart një elektron, përkatësisht një proton, quhet sasi elementare e elektricitetit dhe është sasia më e vogël elektrike që gjendet në natyrë, prandaj nuk ka kurrëfarë mundësie që të ndahet në pjesë edhe më të vogla. Por, në natyrë haset shumëfishi i kësaj sasie elementare që paraqet një sasi të elektricitetit. Sasia e elektricitetit shënohet me dhe në raport me sasinë elementare , shprehet me formulën :