Sebastokrator

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sebastokrator (Sundimtar i Nderuar) një titull krijuar nga Aleksi I Komneni si një kombinim i titulljve autokrator dhe sebastos. Sebastokratori i parë ishte Isaku vëllai i Alexit. Ky ishte në thelb një titull i pakuptimtë, i cili nënkuptonte vetëm një marrëdhënie të ngushtë me perandorin, por renditet menjëherë pas despotit. Forma femërore ishte sebastokratorisa.