Sebastokratori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sebastokratori (greqisht: Σεβαστοκράτωρ, romanizuar: Sevastokrátor, lit. "Sundimtar i Nderuar") është një titull krijuar nga Aleksi I Komneni si një kombinim i titulljve autokrator dhe sebastos.

Sebastokratori i parë ishte Isaku vëllai i Aleksit. Ky ishte në thelb një titull i pakuptimtë, i cili nënkuptonte vetëm një marrëdhënie të ngushtë me perandorin, por renditet menjëherë pas despotit. Forma femërore ishte sebastokratorisa.