Sejdi Ali Reis

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sejdi Ali Reis
U lind në1498
Vdiq1563
KombësiaOsman
Njohur përShkrimi i disa librave të udhëtimit, lundrimit dhe astronomisë

Sejdi Ali Reis (1498–1563), ishte një admiral dhe lundrues osman. Ai komandoi krahun e majtë të flotës osmane në Betejën Detare të Prevezës në vitin 1538. Më vonë ai u gradua në gradën e admiralit të flotës së flotës osmane në Oqeanin Indian, dhe si të tilla, u ndeshën me forcat portugeze të bazuara në qytetin indian të Goas në disa raste në vitin 1554. Sejdi ishte në gjendje të bashkonte disa vende myslimane në bregdetin e Detit Arabik (të tilla si Mbretëria Makran, Sulltanati Guxharat dhe Sulltanati Adal) kundër portugezëve.

Ai është i famshëm sot për librat e tij të udhëtimit si Mirat ul Memalik (Pasqyra e Vendeve, 1557) i cili përshkruan tokat që ai ka parë gjatë kthimit nga IndiaKostandinopojë (Stamboll), dhe librat e tij të lundrimit dhe astronomisë, të tilla si si Mir'ât-ı Kâinât (Pasqyra e Universit) dhe Kitâb Mul Muhit: El Muhit fî İlmi'l Eflâk ve'l Buhûr (Libri i Deteve Rajonale dhe Shkenca e Astronomisë dhe Lundrimit) të cilat përmbajnë informacion mbi lundrimin teknikat, metodat e përcaktimit të drejtimit, llogaritjen e kohës, përdorimin e busullës, informacion mbi yjet, kalendarët e diellit dhe hënës, rrymat e erës dhe detit, si dhe informacionin portolan në lidhje me portet, portet, vendbanimet bregdetare dhe ishujt në rajonet e ndryshme të osmanishtes Perandoria. Librat e tij janë përkthyer në shumë gjuhë, përfshirë anglisht, frëngjisht, italisht, gjermanisht, greqisht, arabisht, persisht, urdu, rusisht dhe bengalisht dhe konsiderohen ndër veprat më të mira letrare që datojnë nga periudha osmane.

Karriera e hershme në Marinën Osmane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke filluar nga Rrethimi i Rodosit (1522), Sejdi Ali Reis mori pjesë në çdo fushatë të madhe detare të Marinës OsmaneDetin Mesdhe. Ai komandoi krahun e majtë të flotës osmane të Hajredin Barbarossa Pashës e cila mundi Lidhjen e Shenjtë të Çarls V nën komandën e Andrea DoriaBetejën e Prevezës (1538). Ai gjithashtu komandoi disa anije të flotës së Sinan Pashës dhe Turgut Reis që pushtuan TripolinLibi nga Spanja dhe Kalorësit e Maltës në vitin 1551. Ai më vonë mori pjesë në fushatat detare osmane në brigjet perëndimore të Detit Mesdhe.

Sejdi Ali Reis u promovua më pas në radhët e Azepler Kâtibi, Tersâne Kethüdâsı (Komandant i Arsenalit Ushtarak Detar Perandorak Osman) dhe Hassa Donanma Reisi (Komandant i Flotës Qendrore Osmane).