Jump to content

Seleni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Seleni

Seleni në natyre është element i rralle. Zakonisht ai shoqëron squfurin si në vendburimet e tij ashtu edhe te sulfuret, Seleni ka gjetur përdorim te të gjere për vetitë e tij të veçanta fotopërcjellëse. Ai përdoret edhe në teknikat moderne te fotokopjimit. Përdorimi i mëtejshme i tij du te vije duke u reduktuar, pasi ai konsiderohet ndotës i natyrës. Seleni përdoret edhe në prodhimin e qelqit. Sasi të vogla te selenit, të shtuara në qelqin e shkrire, shmangin ngjyrën e gjelbër që shkaktohet nga papastërtitë e hekurit, që janë të pranishme ne silice.

 Commons: Seleni – Album me fotografi dhe/apo video dhe material multimediale