Jump to content

Sevdalinka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sevdalinka, ose thjeshtë sevdah, është një zhanër tradicional i muzikës populloreBosnjës dhe Hercegovinës. Sevdalinka është pjesë e kulturës boshnjake, por është gjithashtu është popullore në të gjithë rajonin e ish-Jugosllavisë, sidomos në Kroaci, Maqedoni, Mal të Zi dhe Serbi. Kompozitorët aktual të shumë sevdalinkave ende janë të panjohur.

Në kuptim muzikor, sevdalinka karakterizohet nga tempoja i ngadalshëm apo i moderuar melodi emocionale dhe intensive. Këngët e sevdahut janë shumë të përpunuara, të ngarkuara emocionalisht dhe tradicionalisht të kënduara me pasion dhe entuziazëm. Kombinimi i elementeve orientale, evropiane dhe sefardike bëjnë që ky lloj i muzikës të dal në mesin e llojeve të tjera të muzikës popullore të Ballkanit. Është vërejtur se këto meloditë lënë një ndjenjë të fortë melankolike tek dëgjuesit.

  • Anadolka
  • Kad ja podoh (Guitar) (Flute)
  • Ne Klepeci Nanulama
  • Što te nema (Hasanagin Sevdah)
  • U Stambolu na Bosforu
  • Žute Dunje

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]