Shantazhi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shantazhi është një akt shtrëngimi duke përdorur kërcënimin e zbulimit ose publikimit të informacionit në thelb të vërtetë ose të rremë për një person ose njerëz, përveç nëse përmbushen disa kërkesa. Shpesh është informacion i dëmshëm dhe mund t'u zbulohet anëtarëve të familjes ose bashkëpunëtorëve dhe jo publikut të gjerë. Këto akte mund të përfshijnë gjithashtu përdorimin e kërcënimeve për dëmtim fizik, mendor ose emocional, ose për ndjekje penale, kundër viktimës ose dikujt afër viktimës. Zakonisht kryhet për përfitime personale, më së shpeshti për pozitë, para ose pronë.

Shantazhi mund të konsiderohet gjithashtu një formë zhvatjeje. Megjithëse të dyja janë përgjithësisht sinonime, zhvatja është marrja e pronës personale me kërcënimin e dëmtimit të ardhshëm. Shantazhi është përdorimi i kërcënimit për të parandaluar përfshirjen e një tjetri në një okupim të ligjshëm dhe shkrimin e letrave ose letrave shpifëse që provokojnë një shkelje të paqes, si dhe përdorimin e frikësimit për qëllime të mbledhjes së një borxhi të papaguar.

Në shumë juridiksione, shantazhi është një vepër ligjore, shpesh penale, që mbart sanksione ndëshkuese për autorët e dënuar. Shantazhi është emri i një vepre penale ligjore në Shtetet e Bashkuara, Angli dhe Uells dhe Australi, dhe është përdorur si një mënyrë e përshtatshme për t'iu referuar disa veprave të tjera, por nuk ishte një term i përdorur në ligjin anglez deri në vitin 1968.

Shantazhi ishte fillimisht një term nga Kufijtë Skocezë që do të thotë pagesa të bëra në këmbim të mbrojtjes nga hajdutët dhe grabitësit. Pjesa "postë" e shantazhit rrjedh nga anglishtja e mesme mashkull që do të thotë "qira ose haraç". Ky haraç (mashkull ose reditus) paguhej në mall ose punë ("nigri"); pra reditus nigri, ose "shantazh". Përndryshe, mund të rrjedhë nga dy fjalë gaelike skoceze blathaich - për të mbrojtur; dhe mal - haraç ose pagesë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]