Shapka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shapka
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Lloji:
S. rusticola
Emri binomial
Scolopax rusticola
(Linnaeus, 1758)

Shapka (lat. Scolopax rusticola) është shpend shtegtar nga familja e shapkave. Në gjuhën shqipe njihet edhe si shepka, sheptorja, shepkorja, shaptorja, shapkorja, skjeptorja, pula e dushkut dhe pulëdushkaja.[1]

Scolopax rusticola rusticola

Gjatësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

33-35 cm, krahët e hapur: 55-65 cm.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zakonisht i sheh kur bie muzgu, në kohën kur fluturojnë nga streha e tyre e fshehtë në pyll. Ushqehen në mbrëmje, ndërsa gjatë ditës qëndrojnë të qetë dhe të fshehur, përveçse kur moti është i ashpër. Ngjajnë me shapkën e ujit (Gallingo gallingo), por janë shumë më të mëdha në trup dhe më të rënda në peshë. Kanë sqep të fortë dhe vija të tërthorta e të errët nëpër kokë. Puplat janë një përzierje e bukur e ngjyrave kafe, e verdhë dhe gri. Kanë sy shumë të mëdhenj çka është e pazakontë për shpendët e tokës. Fluturimi i tyre është i shpejtë dhe i fuqishëm. Krahët i kanë të gjerë dhe me majë.

Përhapja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jetojnë në pyje të lagësht, moçale të hapura, lëndina me shkurre, dushkaja, pyje të përziera, kanale dhe toka moçalore me shkurre të shpërndara. Foletë i kanë zakonisht në tokë.

Riprodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumimi në rajon vërtetohet vetëm në raste sporadike.

Ushqimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kryesisht krimba.

Zëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I ngjan zakonisht një fishkëllime të mprehtë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Dhora, Dhimitër (2008). Fjalor i emrave të kafshëve të Shqipërisë (Emri shkencor – Shqip – Anglisht). Shkodër: Botimet “Camaj-Pipa”. ISBN 978-99956-02-61-1.