Sharra disk

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një sharrë rrethore me dorë është sharra rrethore më konvencionale.

Një sharrë disk apo rrethore është një sharrë elektrike që përdor një disk ose teh të dhëmbëzuar ose gërryes për të prerë materiale të ndryshme duke përdorur një lëvizje rrotulluese që rrotullohet rreth një arbor. Një sharrë me vrima dhe sharrë unaze përdorin gjithashtu një lëvizje rrotulluese, por janë të ndryshme nga një sharrë rrethore. Sharrat rrethore mund të përdoren gjithashtu lirshëm për vetë tehun. Sharrat rrethore u shpikën në fund të shekullit të 18-të dhe ishin në përdorim të zakonshëm në sharrat në Shtetet e Bashkuara nga mesi i shekullit të 19-të.

Një sharrë rrethore është një mjet për prerjen e shumë materialeve si druri, muratura, plastika ose metali dhe mund të mbahet me dorë ose të montohet në një makinë. Në përpunimin e drurit, termi "sharrë rrethore" i referohet në mënyrë specifike llojit të dorës dhe sharra e tavolinës dhe sharra me prerje janë forma të tjera të zakonshme të sharrës rrethore. "Skilsaw" dhe "Skil saw" janë bërë marka gjenerike për sharrat rrethore konvencionale me dorë. Tehët e sharrës rrethore janë të dizajnuara posaçërisht për çdo material të veçantë që synohet të pritet dhe në prerjen e drurit janë projektuar posaçërisht për të bërë prerje, prerje tërthore ose një kombinim të të dyjave. Sharrat rrethore zakonisht fuqizohen nga energjia elektrike, por mund të mundësohen nga një motor benzine ose një motor hidraulik që lejon që ajo të fiksohet në pajisje të rënda, duke eliminuar nevojën për një burim të veçantë energjie.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]