Jump to content

Sheshi Shadërvani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shadirvani dhe rrethina e tij

Shadërvani është sheshi qendror dhe rrethi i tregut në Prizren, Kosovë . Emri shadërvan i referohet shatërvanit që ndodhet në sheshin e pazarit dhe degëve të rrugëve që lidhen me këtë shesh. Kjo lagje, e cila është shumë e rëndësishme kulturore dhe shoqërore për prizrenasit, ka pasur një rëndësi të veçantë në çdo periudhë të qytetit.[1]

Emri shatërvan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri i shatërvanit ka marrë emrin nga shatërvani që ndodhet në pjesën katrore të pazarit. Emri turk është në përdorim edhe në gjuhët e tjera të përdorura në qytet ( shqip, boshnjak, etj.). Duke u nisur nga shatërvani, ai tregon sheshin dhe degët e rrugës që lidhen me sheshin.

Arkitektura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dyshemeja e rajonit të shadërvanit është e shtruar me trotuare të vogla osmane, të cilët janë gurët e veçantë të periudhës osmane . Përtej degës jugperëndimore të sheshit Shadërvan, në anën e rrugës ndodhen Kisha Ortodokse e Prizrenit dhe disa metra më poshtë Kisha Katolike e Prizrenit . Në degën lindore ndodhet xhamia dhe shatërvani i Sinan Pashës, një nga kryeveprat e Prizrenit. Vazhdimi i xhamisë arrin në Urën e Arastasë dhe bregun e Akderesë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Shukriu, Muhamed (2001) Prizreni i lashtë: Morfologjia e ecurive për ruajtjen e kulturës materiale. Shtypshkronja Kosova, Prizren, fq. 308 - 321