Shfaqja mëriane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shfaqja e Zojës Sh. Bernardit, nga Filipino Lipi, (1486), Firence.

Shfaqja mëriane është një ngjarje në të cilën Zoja e Bekuar hamendësohet ti jetë shfaqur në mënyrë të mbinatyrshme një apo më shumë personave, kryesisht katolikë, në rrethana të ndryshme. Megjithkëtë ka pasur raste në të cilat shfaqjet mëriane kanë ndodhur edhe në sferën e kishës ortodokse dhe në raste të rralla edhe tek jobesimtarët, shumica e tyre më pas për shkak të këtyre shfaqjeve kanë përqafuar fenë e krishterë. Këto vizione (pamje) janë shpjeguar si dukuri psikologjike, dhe nga ana fetare, si teofani.

Pamjet nganjëherë ndodhin në të njëjtin vend dhe një kohë-vijim të gjatë që luhat nga disa minuta, orë, muaj apo vjet. Në rastet më të shumta të shfaqjeve mëriane vetëm disa njerëz mund ta shohin Marien. Një rast përjashtues për këtë është Zeituni, (qytet në KairoEgjiptit), ku mijëra njerëz pohojnë ta kenë parë Marien për mëse tre vjet.

Kritika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e shfaqjeve mëriane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shfaqje mëriane të aprovuara zyrtarisht nga Kisha katolike

Gjithashtu Kisha njeh shfaqjet personale që vijojnë:

Shfaqje mëriane të aprovuara nga Kisha Ortodokse Kopte

Shfaqje mëriane të aprovuara nga Kisha Anglikane

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]