Shkenca dhe teknologjia në Bullgari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kostum hapësinor Sokol i përdorur nga kozmonauti Aleksandar Aleksandrov

Shkenca dhe teknologjiaBullgari kryhet në një sërë institucionesh, ku mbizotërojnë kryesisht Akademia Bullgare e Shkencave (BAS) dhe disa universitete.

Fushat e hulumtimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

TIK[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tre përqind e prodhimit ekonomik gjenerohet nga sektori i teknologjisëinformacionit dhe komunikimit (TIK) ku janë të punësuar 40,000 [1] deri në 51,000 inxhinierë softuerësh. [2] Më shumë se një e katërta e specialistëve bullgarë të TIK-ut janë gra, përqindja më e lartë e femrave në TIK në çdo vend të BE-së. [3] Shkenca kompjuterike bazohet në themelet e vendosura në epokën e socializmit, kur vendi ishte i njohur si " Lugina e silikonit komunist" për shkak të rolit të tij kryesor në prodhimin e teknologjisë informatike COMECON . [4] Kompjuterët Pravetz ishin seritë kryesore kompjuterike masive të dizajnuara dhe prodhuara në Bullgari në atë kohë.

Instituti i Sistemeve të Kompjuterave dhe Komunikimit në BAS operon Avitohol, super kompjuterin më të fuqishëm në Evropën Juglindore. Katër grupe më të vogla superkompjuterike që nuk përfaqësojnë super kompjutera të vërtetë veprojnë në Sofje: një makinë pa emër në BAS, PHYSON në Fakultetin e Fizikës të Universitetit të Sofjes, Madara në Institutin e Kimisë Organike në BAS, dhe Nestum në Sofia Tech Park. Një IBM Blue Gene / P në Qendrën Kombëtare të Aplikimeve Superkompjuterikë pushoi operimet në 2015. [5]

Fizikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ivan Stranski (1897–1979) zhvilloi teorinë molekulare-kinetike të formimit dhe rritjes së kristalit. Rezultatet e punës së tij mbi strukturën kristalore dhe sjelljen kanë pasur aplikim të gjerë në fushat e kimisë, fizikës, metalurgjisë dhe minierave. Georgi Nadjakov ishte ndër fizikantët kryesorë të Bullgarisë dhe u bë i njohur për eksperimentet e tij mbi efektin fotoelektrik dhe më së shumti, zbulimin e fotoselektrave. Zbulimet e Nadjakov tani janë të përdorura gjerësisht në makinat fotokopjuese.

Mjeksi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një industri farmaceutike vendase u rrit shpejt pasi një ekonomi e planifikuar e stilit Sovjetik u zbatua në fund të viteve 1940. Cytisine, një ndihmë për ndërprerjen e duhanit dhe galantamina, një ilaç i sintetizuar nga Dimitar Paskov dhe i përdorur për të trajtuar dëmtimin njohës në sëmundjen e Alzheimerit, janë disa nga ilaçet e zhvilluara nga studiuesit bullgarë. [6] [7] Droga gjenerike formon shtyllën kurrizore të industrisë, megjithëse ilaçet inovative përbëjnë 75% të tregut për sa i përket vlerës. Ekziston një bazë e studimit të ilaçeve të zhvilluar mirë në spitale, së bashku me studiues të kualifikuar dhe prodhim ilaçesh sipas standardeve të BE-së, por financimi i dobët dhe përvoja e kufizuar në studimet klinike të fazës së hershme janë një dobësi. [8] Sopharma AD ka qenë një drejtuese në kërkimet farmaceutike që nga vitet '50.

Energjia bërthamore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bullgaria filloi të studionte energjinë bërthamore për prodhimin e energjisë si fillim si 1956. [9] Një marrëveshje me Bashkimin Sovjetik për të filluar ndërtimin e reaktorëve bërthamorë në shkallë industriale u arrit dhjetë vjet më vonë, në vitin 1966. Sot, më shumë se një e treta (34.8%) [10] e energjisë elektrike në rrjetin kombëtar prodhohet nga reaktorët bërthamorë në Centralin Bërthamor të Kozloduy. Universiteti i Sofjes dhe Universiteti Teknik i Sofjes kanë përkatësisht inxhinierë në departamentet e Inxhinierisë Bërthamore dhe Energjisë Termike. [11] [12]

Deri në vitin 1992, kur qeveria e Filip Dimitrov urdhëroi përfundimin e minierave të uraniumit, Bullgaria po nxirrte 645 ton uranium në vit, dhe prodhoi krem të verdhë . Materiali u dërgua në BRSS për përpunim, dhe më pas u kthye në Bullgari si lëndë djegëse për termocentralin Kozloduy. [13]

Eksplorimi i hapësirës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bullgaria ka dhënë kontribute të shumta në eksplorimin e hapësirës . [14] Këto përfshijnë dy satelitë shkencorë, 00 eksperimente në orbitën e Tokës, si dhe dy kozmonautë që nga viti 1971. Bullgaria ishte vendi i parë që rriti grurë dhe perime në hapësirë me serrat e saj Svet në stacionin hapësinor Mir . [15] [16] Ajo ishte e përfshirë në zhvillimin e Observatorit me rreze gama Granat [17] dhe programit Vega, veçanërisht në modelimin e trajektoreve dhe algoritmeve udhëzuese për të dy sondat Vega. Superkompjuteri i zhvilluar nga IZOT për misionin u përdor më vonë nga Bashkimi Sovjetik për simulime të bashkimit bërthamor . [18] [19]

Aviacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aeroporti i Sofjes pret një nga 12 objektet e mirëmbajtjes dhe riparimit të avionëve të Lufthansa Technik në Evropë. Një zgjerim domethënës me vlerë 42 milion dollarë u përfundua në 2017, duke e zgjeruar stafin në 1.300 inxhinierë dhe mekanikë, duke shtuar një ndërtesë të re, me shumë qëllime dhe punëtori, dhe duke rritur kapacitetin në tetë linja prodhimi dhe shërbimi. [20] Objekti shërben kryesisht aeroplanët Airbus A320, Boeing 737 dhe Embraer . [21] Disa kompani si Niki Rotor Aviation dhe Aeroplanët DAR formojnë një industri të vogël prodhuese, duke prodhuar aeroplanë ultralight në një numër të kufizuar.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Hope, Kerin (17 tetor 2016). "Bulgaria strives to become tech capital of the Balkans". The Financial Times (në bullgarisht). Marrë më 15 korrik 2018.
 2. ^ "Bulgaria's ICT Sector Turnover Trebled over Last Seven Years – Deputy Economy Minister" (në bullgarisht). Bulgarian Telegraph Agency. 12 mars 2018. Marrë më 15 korrik 2018.
 3. ^ "Girls and women under-represented in ICT" (në bullgarisht). Eurostat. 25 prill 2018. Marrë më 15 korrik 2018.
 4. ^ McMullin, David (2 tetor 2003). "The Great Bulgarian BrainDrain" (në bullgarisht). Delft Technical University. Marrë më 15 korrik 2018.
 5. ^ Zapryanov, Yoan (22 qershor 2018). "Малката изчислителна армия на България" [Bulgaria's small computing army] (në bullgarisht). Kapital Daily. Marrë më 15 korrik 2018.
 6. ^ Heinrich, M.; Teoh, H.L. (2004). "Galanthamine from snowdrop – the development of a modern drug against Alzheimer's disease from local Caucasian knowledge". Journal of Ethnopharmacology (në bullgarisht). 92 (2–3): 147–162. doi:10.1016/j.jep.2004.02.012. PMID 15137996.
 7. ^ Scott, LJ; Goa, KL (nëntor 2000). "Galantamine: a review of its use in Alzheimer's disease". Drugs (në bullgarisht). 60 (5): 1095–122. doi:10.2165/00003495-200060050-00008. PMID 11129124.
 8. ^ "Bulgaria – Pharmaceuticals" (në bullgarisht). International Trade Administration. Marrë më 25 nëntor 2018.
 9. ^ "Nuclear Power in Bulgaria" (në bullgarisht). World-nuclear.org. Marrë më 25 nëntor 2018.
 10. ^ NSI Brochure 2018.
 11. ^ "About the Department" (në bullgarisht). Sofia University. Arkivuar nga origjinali më 26 nëntor 2018. Marrë më 25 nëntor 2018.
 12. ^ "Thermal and Nuclear Power Department" (në bullgarisht). Technical University of Sofia. Arkivuar nga origjinali më 26 nëntor 2018. Marrë më 25 nëntor 2018.
 13. ^ "Uranium production in Bulgaria" (në bullgarisht). Darik News. 20 nëntor 2006. Marrë më 25 nëntor 2018.
 14. ^ Burgess, Colin; Vis, Bert (2016). Interkosmos: The Eastern Bloc's Early Space Program (në bullgarisht). Springer. fq. 247–250. ISBN 978-3-319-24161-6.
 15. ^ "Cosmonauts Eager, Hopeful for Reboot of Bulgaria's Space Program" (në bullgarisht). Novinite. 17 prill 2011. Marrë më 15 korrik 2018.
 16. ^ Ivanova, Tanya (1998). "Six-month space greenhouse experiments—a step to creation of future biological life support systems". Acta Astronautica (në bullgarisht). 42 (1–8): 11–23. Bibcode:1998AcAau..42...11I. doi:10.1016/S0094-5765(98)00102-7. PMID 11541596.
 17. ^ Harland, David M.; Ulivi, Paolo (2009). Robotic Exploration of the Solar System: Part 2: Hiatus and Renewal, 1983–1996 (në bullgarisht). Springer. fq. 155. ISBN 978-0-387-78904-0.
 18. ^ Dimitrova, Milena (2008). Златните десятилетия на българската електроника [The Golden Decades of Bulgarian Electronics] (në bullgarisht). Trud. fq. 257–258. ISBN 9789545288456.
 19. ^ Badescu, Viorel; Zacny, Kris (2015). Inner Solar System: Prospective Energy and Material Resources (në bullgarisht). Springer. fq. 276. ISBN 978-3-319-19568-1. Marrë më 28 korrik 2018.
 20. ^ "Lufthansa Technik Now Operates Eight Production Lines in Bulgaria" (në bullgarisht). Investor. 23 nëntor 2018. Marrë më 27 nëntor 2018.
 21. ^ "Bulgaria: Lufthansa Technik announces large expansion in Sofia" (në bullgarisht). The Sofia Globe. 27 tetor 2017. Arkivuar nga origjinali më 28 nëntor 2018. Marrë më 27 nëntor 2018.