Shkenca fizike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shkenca fizike është një degë e shkencës natyrore që studion sistemet jo të gjalla, në kontrast me shkencën e jetës. Aktualisht ka shumë disiplina shkencore të cilat njihen ose quhen "shkencë fizike", prandaj emërtimi më i saktë do të ishte që të gjitha së bashku të quheshin "shkencat fizike".

Shkenca fizike mund të përkufizohet si më poshtë:

  • Një degë e shkencës (një ndërmarrje sistematike që ndërton dhe organizon njohuritë në formën e shpjegimeve dhe parashikimeve të testueshme në lidhje me universin ).
  • Një degë e shkencës natyrore - shkenca natyrore është një degë kryesore e shkencës që përpiqet të shpjegojë dhe parashikojë fenomenet e natyrës, bazuar në prova empirike. Në shkencën natyrore, hipotezat duhet të verifikohen shkencërisht për t'u konsideruar si teori shkencore. Vlefshmëria, saktësia dhe mekanizmat socialë që sigurojnë kontroll të cilësisë, të tilla si rishikimi dhe përsëritja e gjetjeve, janë ndër kriteret dhe metodat e përdorura për këtë qëllim. Shkenca natyrore mund të ndahet në dy degë kryesore: shkenca e jetës (për shembull biologjia) dhe shkenca fizike. Secila prej këtyre degëve, dhe të gjitha nëndegët e tyre, referohen si shkenca natyrore.

Historia e shkencës fizike është histori e degës së shkencës natyrore që studion sistemet jo të gjalla, në kontrast me shkencat e jetës. Nga ana e saj ka shumë degë, ku secila referohet si një "shkencë fizike", e që së bashku janë quajtur "shkencat fizike". Sidoqoftë, termi "fizik" krijon një konfuzion të padëshiruar, disi arbitrar, pasi shumë degë të shkencës fizike gjithashtu studiojnë fenomenet biologjike (kimia organike, për shembull).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Wilson, Edward O. (1998). Consilience: The Unity of Knowledge (bot. 1st). New York, NY: Vintage Books. fq. 49–71. ISBN 0-679-45077-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Feynman, R.P.; Leighton, R.B.; Sands, M. (1963). The Feynman Lectures on Physics. Vëll. 1. ISBN 0-201-02116-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Holzner, S. (2006). Physics for Dummies. John Wiley & Sons. ISBN 0-470-61841-8. Physics is the study of your world and universe around you. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Maxwell, J.C. (1878). Matter and Motion. D. Van Nostrand. ISBN 0-486-66895-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Young, H.D.; Freedman, R.A. (2014). Sears and Zemansky's University Physics with Modern Physics Technology Update (bot. 13th). Pearson Education. ISBN 978-1-292-02063-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)