Shkolla

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ndërtesë shkollore dhe zonë rekreative, Angli
Shkollë në Indi
Albert Anker (1896)

Shkolla është një institucion i projektuar për mësimin e nxënësve nën drejtimin e mësuesve. Shumica e vendeve kanë sisteme të arsimit formal, i cili zakonisht është i detyrueshëm. Emrat për shkollat atyre vendeve ndryshojnë por në përgjithësi përfshijnë shkollën fillore për fëmijët e vegjël dhe shkollat e mesme për të rinj që kanë përfunduar arsimin fillor. Një institucion arsimor i arsimit të lartë është zakonisht një shkollë e lartë, kolegj apo universitet.

Hyrje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përveç këtyre shkollave kryesore, nxënësit në një vend të caktuar mund të ndjekin shkollat ​​para dhe pas arsimit fillor dhe të mesëm. Kopshti ose arsimi parashkollor janë institucione edukative dhe arsimore për fëmijët shumë të vegjël (zakonisht mosha 3-5). Universiteti, shkolla profesionale, kolegji apo seminari mund të jenë në dispozicion pas shkollës së mesme. Një shkollë gjithashtu mund të jetë e dedikuar për një fushë të veçantë, të tilla si shkollat e ekonomisë apo shkollat e vallëzimit. Shkollat alternative mund të japin program me mësim jotradicional.

Ka edhe shkolla jo-qeveritare, shkollat e ashtu​​quajtura "shkolla private". Shkollat ​​private mund të kërkohen kur qeveria nuk ka organizim adekuat të arsimit. Shkollat ​​tjera private gjithashtu mund të jenë fetare, të tilla si shkollat ​​e krishtera, hawzas, yeshivas, kuranore etj., apo shkolla që kanë një standard më të lartë të arsimit ose edhe të atilla që kërkojnë të nxisin arritje të tjera personale. Shkolla për të rriturit përfshijnë institucionet e trajnimit të korporatave, arsimit dhe trajnimit ushtarak dhe të biznesit, pra shkolla profesionale. Në shkollat ​​homeschooling dhe online, mësimdhënia dhe të nxënit zhvillohet jashtë një ndërtesë tradicionale shkollore. Për çdo fëmije qe meson ne shkollë i duket vetja si një zbulues qe noton ne oqeanin e mesimeve dhe të diturisë. Shkollat jane edhe institucione qe mbeshtesin demokracine, ku nxenesit mesojne per vlerat demokratike, patriotizmin dhe marrin kulture e njohuri shkencore.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkollat e para janë themeluar ne Kinë, Indi, Egjipt, Babiloni, Mesapotami, Persi, Greqi, Romë etj. që në shek.IV para erës së re. Shkolla perfaqeson një institucion të organizuar dhe të specializuar për arsimimin e çdo individi. Ajo vepron si një qender mësimi në bashkëpunim të ngushtë me organizma të tjere shoqërore dhe ka ndikim të madh në shoqerine e çdo vendi.

Shkolla në Shqipëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga shkolla e parë shqipe në vitin 1887 e deri më sot kanë kaluar plot 122 vjet. Por gjatë këtyre viteve arsimi në vendin tonë ka pësuar ndryshime dhe gjatë viteve ka njohur një zhvillim si cilësor, ashtu edhe shifror. Aktualisht në të gjithë territorin shqiptar shtrihen rreth 2137 shkolla të ndara në cikle përkatëse publike e jo-publike. Por numrin më të madhe shënojnë shkollat e ciklit 9-vjeçar.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lexime të mëtutjeshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]