Shkopi (armë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një shumëllojshmëri e armëve të klubit nga Wujing Zongyao nga e majta në të djathtë: flakë, shkop metalik, shkopi i dyfishtë, shkop, topuz, shkop me gjemba.

Një shkop (i njohur edhe si shkop i natës ose armë goditëse) është një staf ose shkop i shkurtër, i bërë zakonisht prej druri, i përdorur si armë që nga kohërat parahistorike. Ka disa shembuj të traumës së ashpër të shkaktuar nga klubet në të kaluarën, duke përfshirë vendin e Nataruk në Turkana, Kenia, i përshkruar si skena e një konflikti parahistorik midis grupeve të gjahtarëve-mbledhësve 10,000 vjet më parë.

Shumica e klubeve janë mjaft të vogla për t'u lëvizur me një dorë, megjithëse klubet më të mëdha mund të kërkojnë përdorimin e dy për të qenë efektive. Klube të ndryshme të specializuara përdoren në artet marciale dhe fusha të tjera, duke përfshirë shkopin e zbatimit të ligjit. Topuz ushtarak është një pasardhës më i sofistikuar i shkopit, i bërë zakonisht prej metali dhe me një kokë me thumba, me pulla ose me fllanxha të ngjitur në një bosht.

Shembuj të përshkrimeve kulturore të klubeve mund të gjenden në mitologji, ku ato lidhen me figura të forta si Herkuli ose oni japonez, ose në kulturën popullore, ku ato lidhen me kulturat primitive, veçanërisht njerëzit e shpellave. Topuzet ceremoniale mund të shfaqen gjithashtu si një simbol i autoritetit qeveritar.

Plagët e shkaktuara nga një klub në përgjithësi njihen si trauma goditje ose lëndime të traumës me forcë të hapur.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]