Jump to content

Shkrepësja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një shkrepëse ndezëse.

Një shkrepëse është një mjet për ndezjen e zjarrit. Në mënyrë tipike, ndeshjet janë bërë nga shkopinj të vegjël prej druri ose letre të ngurtë. Njëra fund është e veshur me një material që mund të ndizet nga fërkimi i krijuar nga goditja e shkrepës në një sipërfaqe të përshtatshme. shkrepset prej druri paketohen në kuti shkrepsesh dhe shkrepset prej letre priten pjesërisht në rreshta dhe futen me kapëse në libra shkrepsesh. Fundi i veshur i një shkrepëseje, i njohur si "koka e ndeshjes", përbëhet nga një rruazë e përbërësve aktivë dhe lidhës, shpesh me ngjyrë për inspektim më të lehtë. Ekzistojnë dy lloje kryesore të shkrepseve: shkrepset e sigurisë, të cilat mund të goditen vetëm kundër një sipërfaqeje të përgatitur posaçërisht, dhe shkrepset me goditje kudo, për të cilat mund të përdoret çdo sipërfaqe e përshtatshme me fërkim. Për shkak të substancës së përdorur për të veshur çdo ndeshje, kjo i bën ato jo të biodegradueshme.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]