Shkurtëza japoneze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Vizatim i kokës së shkurtës japoneze

Shkurtëza japoneze (Anglisht: Japanese quail; Latin: Coturnix japonica), [1] [2] është një specie e vjetër e shkurtëzave e cila gjendet në Azinë Juglindore. Fillimisht i konsideruar si një nënlloj i shkurtëzës së zakonshme, ajo u kategorizua si specie në vete vetëm në vitin 1983. Shkurtëza japoneze ka luajtur një rol aktiv në jetën e njerëzimit që nga shekulli XII e këtej, dhe vazhdon të luajë rol kryesor në industri dhe në kërkimet shkencore. Në vitin 2007, në SHBA u prodhuan 40 milionë vezë të shkurtëzës. [3]

Shpërndarja[redakto | përpunoni burim]

Popullacioni i shkurtëzës japoneze është i përhapur kryesisht në Azinë Lindore, RusiIndia, Korea, JaponiaKinaVietnam, Kamboxhia, Laosi. Kjo racë e shkurtëzave gjithashtu është përhapur edhe në shumë pjesë të Afrikës, duke përfshirë Tanzani, Malavi, Kenia, Namibi, Madagaskar, dhe zonën e Nilit, nga Kenia deri në Egjipt. Në Kosovë dhe në rajonet përreth është popullarizuar relativisht mirë megjithëse nganjëherë quhet gabimisht "thëllëza japoneze". [4]

Mbarështimi i saj është kryesisht në Lindje dhe Azinë Qendrore, në fusha të tilla si Manchuria, Siberia, Japonia dhe Gadishulli Korean. Megjithatë, ajo gjithashtu është përhapur edhe në disa rajone të Evropës, si dhe në Turqi.

Galeria[redakto | përpunoni burim]

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Referime[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Shkurtëza Japoneze
  2. ^ Lee, Woo-Shin; Koo, Tae-Hoe; Park, Jin-Young (2000). A field guide to the birds of Korea. Seoul, Korea: LG Evergreen Foundation.  89-951415-0-6. 
  3. ^ 2007 Census of Agriculture: United States Summary and State Data Volume 1 • Geographic Area Series • Part 51 AC-07-A-51 (PDF). USDA. February 2009. f. 423. 
  4. ^ Mbarështimi i Thëllëzave Japoneze, Iniciativa për Zhvillimin e Bujqësisë së Kosovës

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]