Jump to content

Shpata japoneze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Shpatë japoneze)
Shpata dhe pajisje tradicionale samurai

Shpatë japoneze (Japonisht: 日本刀, Hepburn: nihontō) është një nga disa lloje të shpatave të bëra tradicionalisht nga Japonia. Shpatat janë bërë qysh në periudhën Kofun, megjithëse shumica e njerëzve zakonisht i referohen teheve të lakuara të bëra pas periudhës Heian kur flasin për "shpatat japoneze". Ekzistojnë shumë lloje të shpatave japoneze që ndryshojnë nga madhësia, forma, fusha e aplikimit dhe mënyra e prodhimit. Disa nga llojet më të njohura të shpatave japoneze janë katana, tsurugi, wakizashi, ōdachi, dhe tachi.[1]

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klasifikimet e tipit për shpatat japoneze tregojnë kombinimin e një tehu dhe montimet e tij pasi kjo, atëherë, përcakton stilin e përdorimit të tehut. Një teh e pa firmosur dhe e shkurtuar që ishte bërë dikur dhe ishte menduar për t’u përdorur si tachi mund të montohet në mënyrë alternative në tachi koshirae dhe katana koshirae. Një tanto i gjatë mund të klasifikohet si wakizashi për shkak të gjatësisë së saj mbi 30 cm, megjithatë mund të jetë montuar fillimisht dhe të përdoret si tanto duke e bërë dallimin e gjatësisë disi arbitrare, por të domosdoshme kur i referohen teheve të shkurtra të pakontrolluara. Kur montimet merren nga ekuacioni, një tanto dhe wakizashi do të përcaktohen me gjatësi nën ose mbi 30 cm përveç nëse përdorimi i synuar i tyre mund të përcaktohet absolutisht ose folësi po jep një mendim mbi përdorimin e synuar të tehut. Në këtë mënyrë, një teh që atribuohet zyrtarisht si wakizashi për shkak të gjatësisë, mund të diskutohet joformalisht midis individëve si një tanto, sepse teh është bërë gjatë një epoke, ku tanto ishin të njohura dhe wakizashi si një shpatë shoqëruese në katana nuk ekzistonte akoma.

Ka armë me tehe të bëra në të njëjtën mënyrë tradicionale si shpatat japoneze, të cilat nuk janë shpata, por që janë akoma nihontō (pasi "tō" do të thotë "teh", sesa konkretisht "shpatë"), siç është naginata, yari ose tantō.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prodhimi i shpatave në Japoni është i ndarë në periudha kohore:

 • Jōkotō (上古 刀 "shpatat e lashta", deri rreth vitit 900)
 • Kotō (古刀 "shpata të vjetra" nga rreth 900-1596)
 • Shintō (新 刀 "shpata të reja" 1596–1780)
 • Shinshintō (新 々 刀 "shpata të reja të reja" 1781–1876)
 • Gendaitō (現代刀 "shpata moderne" 1876-1945)[2]
 • Shinsakutō (新作刀 "shpata të bëra rishtazi" 1953 – aktual)[3]

Në kohët moderne, lloji më i njohur i shpatës japoneze është katana Shinogi-Zukuri, e cila është një shpatë e gjatë me një teh dhe zakonisht e lakuar tradicionale e veshur nga samurai nga shekulli i 15-të e tutje.[4] Llojet e tjera të shpatave japoneze përfshijnë: tsurugi ose ken, e cila është një shpatë me dy tehe;[5] ōdachi, tachi, të cilat janë stilet më të vjetra të një shpate shumë të gjatë me një tehe; wakizashi, një shpatë me madhësi të mesme dhe një tantō e cila është një shpatë edhe më e vogël me madhësi thikë. Naginata dhe yari pavarësisht se janë armë pole ende konsiderohen të jenë shpata.[1][6]

Shpatat japoneze shihen ende zakonisht sot, shpatat e falsifikuara antike dhe moderne lehtë mund të gjenden dhe blihen. Nihontō moderne, autentike janë bërë nga disa qindra shpatëpunues.

Historianët perëndimorë kanë thënë që katana japoneze ishte ndër armët më të mira të prerjes në historinë ushtarake botërore, për përdorimin e tyre të synuar.[7][8][9]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Nagayama, Kokan (1997). The Connoisseur's Book of Japanese Swords. Kodansha International. fq. 49. ISBN 4-7700-2071-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Clive Sinclaire (1 nëntor 2004). Samurai: The Weapons and Spirit of the Japanese Warrior. Lyons Press. fq. 40–58. ISBN 978-1-59228-720-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 3. ^ トム岸田 (24 shtator 2004). 靖国刀. Kodansha International. fq. 42. ISBN 978-4-7700-2754-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Daniel Coit Gilman; Harry Thurston Peck; Frank Moore Colby, red. (1906). "Sword". The New International Encyclopaedia. Dodd, Mead and company. fq. 765. Marrë më 2007-12-19. ...one edged sword in general called a katana. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Robinson, B. W. (1961). The arts of the Japanese sword. Faber and Faber. fq. 28. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Leon Kapp; Hiroko Kapp; Yoshindo Yoshihara (janar 2002). Modern Japanese Swords and Swordsmiths: From 1868 to the Present. Kodansha International. fq. 18. ISBN 978-4-7700-1962-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Stephen Turnbull (2012). Katana: The Samurai Sword. Osprey Publishing. fq. 4. ISBN 9781849086585. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Roger Ford (2006). Weapon: A Visual History of Arms and Armor. DK Publishing. fq. 66, 120. ISBN 9780756622107. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Samurai 1550-1600, p49, Anthony J Bryant,Angus McBride