Jump to content

Shqiptarët në Gjermani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shqiptarë në Gjermani është një term i cili nuk është përcaktuar qartë. Pjesërisht, kjo u referohet atyre banorëve të Gjermanisë që e shohin veten si shqiptarë etnikë nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia e Veriut, Serbia ose nga Greqia.

Ata mund të jenë qytetarë të Gjermanisë, Shqipërisë, Kosovës ose njërës prej republikave pasardhëse të Jugosllavisë ose një shteti tjetër.

Në një kuptim tjetër, i cili përqendrohet te kombësitë, bëhet fjalë vetëm për qytetarët e Shqipërisë, pavarësisht nga grupi etnik të cilit ata i përkasin.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emigrantet shqiptare, kryesisht burra, mberriten si emigrante pune nga që nuk ishte asnjë strukturë që ti përkrahte si emigrante politik e aq më keq nga shtetet ofruese si Jugosllavia në Gjermani, dhe të cilët aktualisht përbëjnë shumicën absolute të shqiptarëve që jetojnë këtu.

Gjatë Luftës së Kosovës më 1999 mberriten relativisht shumë shqiptare nga Kosova si azilante në Gjermani. Në fund të vitit 1999 numri i shqiptarëve nga Kosova në Gjermani ishte rreth 480,000, prej të cilëve rreth 100,000 u kthyen vullnetarisht në atdheun e tyre prej të cilit ishin dëbuar me forcë.[1]

Situata e emigrimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Numri i personave me prejardhje shqiptare që jetojnë në Gjermani shkon afërsisht të 320.000, nga këta afërsisht 300.000 nga Kosova[1], 10.126 nga Shqipëria dhe afërsisht 10.000 nga Maqedonia (siehe auch Mazedonier in Deutschland).[2] e ndoshta afërsisht 7.200 nga Serbia. Qendra të rëndësishme të koncentrimit të diasporës shqiptare në Gjermani janë kryesisht në Berlin, Hamburg, në Region München dhe në Metropolregion Stuttgart. Në Berlin jetonin më 1999 afërsisht 23.000 shqiptar[3] heute ist die Zahl wegen Rückkehrern in ihre Heimat gesunken.

Shqiptaret në Gjermani janë kryesisht nga Kosova, krahas këtyre ka një pjesë të vogël nga Shqipëria, Maqedonia nga zona e Kosovës Lindore si edhe nga Mali i Zi apo Çamëria. Numri i shqiptareve që banojnë në Gjermani nuk është bërë publik nga pala gjermane, da in amtlichen Statistiken Ausländer nach ihrer Staatsangehörigkeit differenziert werden und da Kosovo erst seit dem 17. Februar 2008 unabhängig ist, werden seit Ende Juli 2008 kosovarische Reisepässe ausgestellt. Seit dem Ausstellungsdatum der kosovarischen Reisepässe sind die von den Vereinten Nationen ausgestellten UNMIK-Pässe dadurch ersetzt worden.[4]

Shumica e Shqiptareve janë të shtetësisë gjermane dhe kosovare, der den ehemaligen jugoslawischen Pass ersetzt hat, den auch viele Kosovo-Albaner besaßen. Amtlich erfasst wurde und wird die albanische Identität eines Menschen nur in den Fällen, in denen ein Kosovo-Albaner einen Asylantrag stellt und diesen damit begründet, er sei als Kosovo-Albaner in seiner Heimat politischer Verfolgung ausgesetzt gewesen.

Feja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e shqiptarëve në Gjermani janë myslimanë. Gjithashtu ka shqiptarë bektashian dhe të krishterë, kryesisht ortodoks dhe katolikë. Në vitin 1993 në Hamburg, shqiptarët themeluan Unionin e bashkësive islame shqiptare në Gjermani (gjer. Union der Islamisch Albanischen Zentren in Deutschland).

Shqiptar të njohur në Gjermani[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Holger Lemmel: Kosovo-Albaner in Deutschland: Eine Bedrohung für die innere Sicherheit?, Schmidt-Römhild Verlag, Lübeck 1997, ISBN 3-7950-3805-7

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]