Shqiptarët në Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shqiptarët në Kosovë
Pjetër Bogdani Isa Boletini Bajram Curri Azem Galica Shote Galica
Shtjefën Gjeçovi Shaban Polluzha Hasan Prishtina Ymer Prizreni Sulejman Vokshi
Skeda:Sali.jaha.JPG Skeda:Xhafer deva.gif
Sali Jaha Bislim Bajgora Xhafer Deva Rexhep bej Mitrovica Ibrahim Rugova
Albin Kurti Agim Çeku Rita Ora Lorik Cana Majlinda Kelmendi
Popullsia e përgjithshme
mbi 3,000,000
Rajone me popullsi të konsiderueshme
Flamuri Turqia1,000,000 - 2,000,000
Flamuri Gjermania300,000
Flamuri Zvicra200,000
Gjuhët
Shqipja
Fetë
Islami
Krishterimi

Shqiptarët e Kosovës, janë grupi më i madh etnik në Kosovë. Sipas regjistrimit të popullsisë të vitit 2011 në Kosovë banojnë 1,616,869 shqiptarë, ose rreth 93% e popullsisë së Kosovës.[1] Mërgues shqiptarë nga Kosova jetojnë në numër të madh në Evropën perëndimore (posaçërisht në Zvicër dhe Gjermani) dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për më shumë informacione shikoni artikullin Kultura në Kosovë

Shqiptarët e Kosovës dhe të Shqipërisë janë të lidhur ngusht në aspektin kulturor. Traditat dhe zakonet ndyshojnë nga vendi në vend brenda Kosovës. Shqiptarët e Kosovës flasin dialektin gegëshqipes, ndërsa gjuha e institucioneve shtetërore, arsimit, librave dhe medias është shqipja standarde.

Arsimi është i mudësuar në të gjithë nivelet: fillor, i mesëm dhe i lartë. Universiteti i Prishtinës "Hasan Prishtina" është universiteti publik dhe më i rëndësishëm i Kosovës. Biblioteka Kombëtare e Kosovës "Pjetër Bogdani" është biblioteka kryesore dhe më e madhe në Kosovë, e vendosur në Prishtinë.

Institucionet më të rëndësishme të kulturës në Kosovë janë: Teatri Kombëtar i Kosovës, Qendra Kinematografike e Kosovës, Galeria e Arteve e Kosovës, Ansambli Kombëtar i Këngëve dhe Valleve "Shota" dhe Kosovafilmi. Ndërsa institucionet më të rëndësishme të trashëgimisë kulturore janë: Muzeu i Kosovës, Instituti Arkeologjik i Kosovës dhe Instituti për Mbrojtjen e Monumenteve.

Feja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për më shumë informacione shikoni artikullin Feja në Kosovë

Shumica e shqiptarëve të Kosovës janë myslimanë, kryesisht synitë. Një pakicë e shqiptarëve janë katolikë të ritit romak.

Shqipëtar të famshëm në Kosovë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Azem dhe Shote Galica

Para 1950[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të tanishëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Popullsia sipas gjinisë etnicitetit dhe vendbanimit Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine – ask.rks-gov.net