Shtëpia Kordopulov

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shtëpia e Kordopulov.
Shtëpia Kordopulov në dimër.

Shtëpia e Kordopulov (ose Kordopullov) është një shtëpi e madhe Bullgare e Rilindjes Kombëtare në qytetin jug-perëndimor bullgarMelnik. U ndërtua në 1754 posaçërisht për prodhimin e verës dhe është blerë nga tregtari i pasur dhe i njohur grek Manolis Kordopulos. Shtëpia, ndoshta më e madhja në llojin dhe periudhën e saj, është e vendosur në pjesën lindore të qytetit dhe përbëhet nga një kat përdhes që përfshin një bodrum vere, një gjysmë-bodrum për nevoja ekonomike dhe një kat të gjirit i destinuar të banohet.

Ndërsa rreshti i poshtëm i 12 dritareve është tipik bullgar, ai më i larti është një ndërthurje e arkitekturës venedikase dhe osmane dhe është prej xhami venedikas, duke e bërë shtëpinë unike në Bullgari.

Bodrumi karakteristik i verës Melnik është gërmuar në shkëmb për të formuar një tunel. Korridoret janë relativisht të ngushta dhe të ulëta në vendet dhe bodrumi disponon një sistem ventilimi dhe kanale të veçanta.

Dy nga katër katet e Shtëpisë Kordopulov janë prej guri. Shtatë shkallët e brendshme lidhin dyshemetë dhe garrezat dhe të dy dyshemetë prej druri janë të mbuluara me qilima me gurë.

Revolucionari bullgar Yane Sandanski do të përdorte shtëpinë për strehim para Luftës së Parë Botërore. E fundit e familjes Kordopulov u vra në vitin 1916 dhe shtëpia i kaloi Agneses, ose shërbyeses ose motes së Kordopulovit. Ajo u martua me Georgi Tsinstara dhe, megjithëse nuk kishin fëmijë, ata adoptuan nipin e tyre Gavrail.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]