Shtriga

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rrethi Magjik nga John William Waterhouse (1886)

Shtriga është një term i rrënjosur në folklorin dhe bestytninë evropiane për një praktikues të magjisë. Tradicionalisht i lidhur me magjinë keqdashëse, me ata që akuzohen për magji kanë qenë objektiv i gjuetisë së shtrigave, në epokën moderne kur termi nëfjalë ka marrë kuptime të ndryshme. Në letërsi, një 'shtrigë' tani thjesht mund t'i referohet një gruaje joshëse e aftë për të 'magjepsur' të tjerët. Në fetë neopagane si Wicca, termi është miratuar ndërkohë si term femëror për një aderuese.

Terma të ndërlidhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Magjistare drejtshkrimore moderne me 't' e mesme shfaqet për herë të parë në shekullin e 16-të. Anglishtja e vjetër i kishte të dyja mashkullore ( wicca</link> ) dhe femërore ( wicce</link> ) format e fjalës, [1] por kuptimi mashkullor u bë më pak i zakonshëm në anglishten standarde, duke u zëvendësuar me fjalë si " warlock " dhe " wizard ". Origjina e fjalës është gjermanike, e rrënjosur në foljen e vjetër angleze wiccian, e cila ka një të afërm në gjermanishten e mesme të ulët wicken (e dëshmuar nga shekulli i 13-të, përveç wichelen 'të magjeps').

Një tjetër fjalë e vjetër angleze për 'shtrigë' ishte hægtes ose hægtesse, e cila u bë fjala moderne angleze " hag " dhe lidhet me fjalën " hex ". Në shumicën e gjuhëve të tjera gjermanike, fjala e tyre për 'shtrigë' vjen nga e njëjta rrënjë si këto; për shembull heks gjerman dhe heks holandez . Forma e tij proto-gjermanike është rindërtuar si *hagatusjon, origjina e të cilit është e paqartë. [2]

Mbiemri ' i keq ' dhe emri 'ligësi' rrjedhin me sa duket nga anglishtja e vjetër wiċċa ('magjistare mashkull'). [3]

R. Lühr lidh fjalën wigol 'profetik, mantik', wīglian 'të praktikosh hamendje' (Gjermania e Mesme e Ulët wichelen 'magjistare', wicker ' fallxhore ') dhe sugjeron shprehjen protogjermanishte *wigōn, të mbilindur në *wikkōn . Forma bazë do të ishte atëherë ajo femërore, wicce - *wikkæ - *wikkōn me palatalizim për shkak të i-së paraardhëse dhe - *ōningvaeonin e hershëm. Palatal -cc- /t͡ʃ/wicca atëherë do të ishte analoge me atë femërore. [4]

Vllezërit Grimm në veprën me titull Deutsches Wörterbuch lidhin "fjalën ingvaeonic " *wikkōn me weihs gotike 'të shenjta' ( Proto-Indo Evropiane (PIE) *weik- 'të ndash', ndoshta nëpërmjet praktikave të hershme gjermanike të kleromancisë si ato të raportuara nga Tacitus ). [5] [6]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimi më i hershëm i regjistruar i fjalës "magjistare" është në Ligjet e Æfred, të cilat datojnë rreth vitit 890: [6] [7]   Në predikimet e gramatikanit të vjetër anglez Ælfric, që datojnë në fund të shekullit të 10-të, gjejmëshprehje të ngjashme.

Fjala wicca shfaqet gjithashtu në Penitentialin latin të mëparshëm të Halitgarit, por vetëm një herë në frazën swa wiccan tæcaþ ('siç mësojnë shtrigat'), që duket se është një shtesë e origjinalit të Halitgar, shtuar nga një përkthyes i anglishtes së vjetër të shekullit të 11-të.

Në fjalorët e anglishtes së vjetër fjalët wicce dhe wicca përdoren për të shndritur terma të tillë latinë si augur, [8] hariolus, conjector dhe pythonyssa, të cilat të gjitha do të thonë 'parashikues, falltar'.

Në Evropën mesjetare dhe të hershme moderne, kishte njerëz që ofronin shërbime të tilla si pengimi i magjisë, shërimi i magjisë, shërimi, hamendja, tregimi i fatit, gjetja e mallrave të humbura ose të vjedhura dhe dashuria e magjisë . [9] [10] Alan McFarlane shkruan se ato nganjëherë përcaktoheshin si shtriga ' të bardha ', 'të mira' ose 'shtrënguese', por më shpesh njiheshin si popull dinak ose popull i mençur. [11] Historiani Owen Davies thotë se termi "shtrigë e bardhë" përdorej rrallë përpara shekullit të 20-të. [12] Emma Wilby thotë se magjistarët popullorë në Evropë shiheshin në mënyrë ambivalente nga komunitetet dhe konsideroheshin po aq të aftë për të dëmtuar sa edhe për shërim, [13] gjë që mund t'i bënte ata të akuzoheshin si "shtriga" në kuptimin negativ. Éva Pócs thotë se gjysma e shtrigave të akuzuara në Hungari duket se kanë qenë shëruese, [14] dhe Kathleen Stokker thotë se "shumica dërrmuese" e shtrigave të akuzuara të Norvegjisë ishin shëruese popullore. [15] Ronald Hutton thotë se shëruesit dhe njerëzit dinakë "ndonjëherë denoncoheshin si shtriga, por duket se përbënin një pakicë të të akuzuarve në çdo fushë të studiuar". [10] Po kështu, Davies thotë se "relativisht pak njerëz dinakë u ndoqën penalisht sipas statuteve laike për magji" dhe u trajtuan me më shumë butësi sesa shtrigat e pretenduara. [16]

Johannes Nider dhe shkrimtarë të tjerë të shekullit të 15-të përdorën termin latin maleficus do të thotë shtrigë - një person që kryente maleficium , akte të dëmshme magjie, kundër të tjerëve. Prezantimi i idesë së forcave demonike që fuqizojnë aktet e maleficium i dha termit magjistare konotacione të reja të idhujtarisë dhe braktisjes që u adoptuan nga Malleus Maleficarum (1486), por këto mbetën të diskutueshme pavarësisht urdhrave të papës për të ndërmarrë veprime kundër shtrigave.

Në Rusinë e shekullit të 17-të, shqetësimi i shoqërisë për praktikën e "shtrigave" lidhej me faktin nëse fuqitë e tyre mund të shkaktonin dëm. [17] Fshatarët në shoqëritë ruse dhe ukrainase shpesh shmangnin shtrigat, përveç nëse mendonin se kishin nevojë për ndihmë kundër forcave të mbinatyrshme. Impotenca, dhimbjet e stomakut, shterpësia, herniet, absceset, krizat epileptike dhe konvulsionet i atribuoheshin të gjitha së keqes (ose magjisë). [18] Në Rusi, tre të katërtat e të akuzuarve për magji ishin burra. [17]

Kur evropianët u ndeshën me kultura të tjera dhe filluan procesin e kolonizimit, ata zbuluan një shumëllojshmëri të shprehjeve fetare dhe kulturore të magjisë, duke përfshirë shamanët, mjekët e shtrigave, shëruesit popullorë dhe mjekët, të cilët ndonjëherë konsideroheshin nga evropianët si shtriga. [19] Në Friuli, për shembull, ekzistonte një kulturë e individëve me praktika shamaniste të njohura si benandanti (fjalë për fjalë 'mirëmirës'), të cilët pretendonin se luftonin me shtrigat, por që inkuizitorët gjithsesi përcaktuan se ishin shtrigat e tyre. [19]

Bota moderne[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në anglishten e tanishme bisedore, shprehja magjistar përdoret pothuajse ekskluzivisht për gratë, me ekuivalentin mashkullor që është magjistari ose shtrigani. [20]

Fjalorët bashkëkohorë aktualisht dallojnë katër kuptime të emrit magjistare, duke përfshirë: një person (veçanërisht një grua) i besohet fuqive malinje mbinatyrore; një praktikues i traditës ose fesë neopagane (si p.sh. Wicca ); një grua e vjetër ose e shëmtuar: hag crone ; ose, një vajzë ose grua simpatike ose joshëse. [21]

Përdorimi figurativ për t'iu referuar një vajze të re magjepsëse fillon në shekullin e 18-të, [22] ndërsa ai si një term përçmues për një grua të moshuar dëshmohet që nga shekulli i 15-të. "Një shtrigë e Endorit " (duke aluduar tek 1 Samuel 28:7 ) si një term fantastik për një medium shfaqet në literaturën e shekullit të 19-të.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Dashu, Max (2016-01-01). "Names of the Witch". Witches and Pagans: Women in European Folk Religion, 700-1100. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "hag (n.)". Online Etymology Dictionary. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "wicked (adj.)". Online Etymology Dictionary. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ R. Lühr, Expressivität und Lautgesetz im Germanischen, Heidelberg (1988), p. 354
 5. ^ Reallexikon der germanischen Altertumskunde IV, p. 506.
 6. ^ a b Harper, Douglas. "witch". Online Etymology Dictionary. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Oxford English Dictionary Online, 2nd Edition (1989).
 8. ^ Chardonnens, László Sándor (2007). Anglo-Saxon Prognostics, 900–1100: Study and Texts. Leiden: Brill. fq. 109. ISBN 9789004158290. In another of the Plantin-Moretus glossaries, 'ariolus' is a secondary gloss to 'augur', which is glossed in Old English by 'wicca'. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Hutton, Ronald (2017). The Witch: A History of Fear, from Ancient Times to the Present. Yale University Press. fq. x–xi. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ a b Hutton, Ronald (2017). The Witch: A History of Fear, from Ancient Times to the Present. Yale University Press. fq. 24–25. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Macfarlane, Alan (1999). Witchcraft in Tudor and Stuart England: A Regional and Comparative Study. Psychology Press. fq. 130. ISBN 978-0415196123. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Davies, Owen (2007). Popular Magic: Cunning-folk in English History. A&C Black. fq. xiii. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Wilby, Emma (2006) Cunning Folk and Familiar Spirits. pp. 51–54.
 14. ^ Pócs 1999, p. 12.
 15. ^ Stokker, Kathleen (2007). Remedies and Rituals: Folk Medicine in Norway and the New Land. St. Paul, MN: Minnesota Historical Society Press. fq. 81–82. ISBN 978-0873517508. Supernatural healing of the sort practiced by Inger Roed and Lisbet Nypan, known as signeri, played a role in the vast majority of Norway's 263 documented witch trials. In trial after trial, accused 'witches' came forward and freely testified about their healing methods, telling about the salves they made and the bønner (prayers) they read over them to enhance their potency. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Davies, Owen (2007). Popular Magic: Cunning-folk in English History. A&C Black. fq. 164. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ a b Kivelson, Valerie A. (korrik 2003). "Male Witches and Gendered Categories in Seventeenth-Century Russia". Comparative Studies in Society and History. 45 (3): 606–631. doi:10.1017/S0010417503000276. JSTOR 3879463. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Worobec, Christine D. (1995). "Witchcraft Beliefs and Practices in Prerevolutionary Russian and Ukrainian Villages". The Russian Review. 54 (2): 165–187. doi:10.2307/130913. JSTOR 130913. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ a b "Shamanism, Witchcraft, and Magic: Foreword." Magic, Ritual, and Witchcraft, vol. 1 no. 2, 2006, p. 207-208. Project MUSE, doi:10.1353/mrw.0.0064. "Whether they are called shamans, seers, medicine men, witch doctors, or occasionally witches, people engaged in some type of shamanistic practice have been revered and celebrated, feared, or condemned in many societies. In addition, scholars have argued that remnants or residues of shamanistic practices underlie numerous magical rites in many other societies. Perhaps most famously, Carlo Ginzburg identified shamanistic elements in the rites of the so-called benandanti (well-farers) of early modern Friuli. Although the benandanti claimed that they battled witches in a trance state to ensure the fertility of crops, investigating inquisitors eventually became convinced that the benandanti were themselves witches."
 20. ^ Anita Ganeri (2010). Witches and Warlocks. The Rosen Publishing Group, Inc. fq. 23. ISBN 9781448805068. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "Definition of WITCH". www.merriam-webster.com. Marrë më 5 qershor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Samuel Richardson, Pamela; or virtue rewarded (1739–40) has: "Mrs. Jervis, said he, take the little witch from me"