Jump to content

Shumëdhomësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
  Kombet me një legjislaturë dydhomësh.
  Kombet me një legjislaturë njëdhomësh dhe një organ këshillues.
  Kombet me një legjislaturë njëdhomësh.
  Kombet pa një legjislaturë.
  Të dhënat nuk janë të disponueshme.

Në kontrast me njëdhomësh, dhe dydhomësh, shumëdhomësia është gjendja në të cilën një legjislativ ndahet në më shumë se dy kuvende këshilluese, të cilat zakonisht quhen "dhoma" ose "shtëpi". [1] [2] Kjo zakonisht përfshin tredhomësinë me tre dhoma, por gjithashtu mund të përshkruajë një sistem me ndonjë sasi më shumë. Fjala "shumë dhomëshe" mund të lidhet gjithashtu në mënyra të tjera me kuptimin e saj të mirëfilltë të "shumë dhomash" me përdorim në shkencë ose biologji.

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përafërsisht gjysma e shteteve sovrane të botës janë njëdhomësh, dhe demokracitë e reja dhe kushtetutat më të fundit janë më shpesh njëdhomësh sesa jo. Më konkretisht shumë vende kanë kaluar në njëdhomësh, ndërsa e kundërta është e rrallë. Megjithatë, shumë kuvende dhe kongrese aktuale kanë ende një strukturë me shumë dhoma (zakonisht dy dhoma), për të cilën disa pretendojnë se ofron perspektiva të shumëfishta dhe një formë të ndarjes së pushteteve brenda legjislativit. 

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shkallët më të larta të multikameralizmit, kuvendet këshilluese mesjetare skandinave tradicionalisht kishin katër prona: fisnikërinë, klerin, banorët dhe fshatarët . Riksdag suedez dhe finlandez i Estates e ruajtën këtë traditë më të gjatë, duke pasur katër organe legjislative të veçanta. Finlanda, si pjesë e Rusisë Perandorake, përdori Dietën me katër dhoma të Finlandës deri në vitin 1906, kur ajo u zëvendësua nga Kuvendi njëdhomësh .

Kuvendi Federal i Jugosllavisë fillimisht kishte pesë dhoma. Pasi Jugosllavia miratoi një kushtetutë të re në vitin 1963, legjislatura e saj u ristrukturua në katër dhoma secila që përfaqësonte sektorët e ndryshëm të shoqërisë jugosllave me një dhomë shtesë që përfaqësonte popullsinë e përgjithshme. [3] [4] Asambleja Federale ishte e vetmja legjislaturë kudo me pesë dhoma, dhe një amendament kushtetues shtoi një komponent të gjashtë të përshkruar si dhomë ose nën-dhomë. [5] [6] [7] [8] Jugosllavia miratoi një tjetër kushtetutë në vitin 1974, duke shfuqizuar Asamblenë Federale dhe duke e zëvendësuar atë me një legjislaturë dydhomësh. [9]

Përfitimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përkrahësit e legjislaturave me shumë dhoma mendojnë se dhomat e shumta legjislative ofrojnë mundësinë për të ri-debatuar dhe korrigjuar gabimet në secilën dhomë paralelisht, dhe në disa raste për të futur legjislacionin në secilën dhomë. Mbrojtësit e shumëdhomësisë pohojnë gjithashtu se dhomat e shumta legjislative janë (më së miri) në gjendje të përfaqësojnë sektorë të ndryshëm të rëndësishëm të shoqërisë (të tilla si popullsi të ndryshme kulturore ose gjuhësore, gjeografikisht të ndryshme ose të ngjashme të interesuara që përbëjnë një vend - p.sh. shtetet e ndryshme të Shtetet e Bashkuara të Amerikës ose provincat e Kanadasë, secila me kufijtë e vet gjeografikë, nënkulturat, interesat dhe madje edhe gjuhët, p.sh. anglisht, frëngjisht, spanjisht), të cilat mund të mos jenë në gjendje të përfaqësohen në mënyrë adekuate nga një organ legjislativ i vetëm. Mbështetësit e shumëdhomësisë pohojnë gjithashtu se një dobësi kritike e një sistemi njëdhomësh mund të jetë mungesa e mundshme e mungesës së kufizimit ndaj shumicës (rregulli i turmës) dhe papajtueshmëria me ndarjen e pushteteve midis degëve legjislative dhe ekzekutive të qeverisë, veçanërisht e dukshme në sistemet kuvendare, ku drejtuesit e shumicës parlamentare dominojnë edhe ekzekutivin .

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Democratic constitutional design and public policy : analysis and evidence (në anglisht). Roger D. Congleton, Birgitta Swedenborg, Studieförbundet Näringsliv och samhälle. Cambridge, Mass.: MIT Press. 2006. ISBN 978-0-262-27073-1. OCLC 74275466. Multicameralism remained commonplace within Europe until approximately 1800, after which most European governments gradually became bicameral, partly as a consequence of reforms associated with the French Revolution, but also as a consequence of new constitutional theories and subsequent pressures for constitutional reform{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Është përdorur gabimisht parametri i të tjerëve (lidhja)
  2. ^ Passaglia, Paolo (2018). "Unicameralism, Bicameralism, Multicameralism: Evolution and Trends in Europe" (PDF). Perspectives on Federalism (në anglisht). 10, issue 2, 2018: 4. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 4 nëntor 2021. Marrë më 22 shtator 2022. The real patterns of the past are those that disappeared because they were abolished more or less recently. Most of them can be jointly defined as 'multicameralism', because they featured a number of chambers greater than two.
  3. ^ 1963 Constitution of Yugoslavia on WikiSource
  4. ^ "Arhiv Jugoslavije - The Constitution of the SFRY, April 7, 1963". www.arhivyu.gov.rs (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 22 shtator 2022. Marrë më 22 shtator 2022.
  5. ^ Acetto, Matej. "On Law and Politics in the Federal Balance: Lessons from Yugoslavia" (PDF). www.pf.uni-lj.si (në anglisht). Marrë më 2021-04-07.
  6. ^ "The changing faces of Federalism" (PDF). www.inv.si (në anglisht). 2005. Marrë më 2021-04-07.
  7. ^ The changing faces of federalism : institutional reconfiguration in Europe from East to West (në anglisht). Sergio Ortino, Mitja Žagar, Vojtech Mastny. Manchester, UK: Manchester University Press. 2005. fq. 115. ISBN 0-7190-6996-3. OCLC 56875231. The council of nations, which was a to reflect a pluralistic ethnic structure and to assure equality among federal units and ethnic communities in the federal parliament, was still a 'sub-chamber' of the federal chamber in the five-chamber federal assembly. Its competences were very limited{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Është përdorur gabimisht parametri i të tjerëve (lidhja)
  8. ^ Lapenna, Ivo (1972). "Main features of the Yugoslav constitution 1946-1971". International and Comparative Law Quarterly (në anglisht). 21 (2): 209–229. doi:10.1093/iclqaj/21.2.209. Ten years later, the Constitution of 1963 completely changed the whole structure of the Federal Assembly and of all the other organs of State authority. It introduced a heavy and complicated system of five or, in some cases, even six "Councils", for which the term "Chamber" seems more appropriate in order to avoid confusion between these bodies and various other councils.
  9. ^ Constitution of Yugoslavia on WikiSource