Shuplakë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një grua godet me shuplakë një burrë në një film vizatimor spanjoll të vitit 1898 nga Joaquín Xaudaró.

Shuplakë i referohet goditjes së një personi me pëllëmbën e hapur të dorës.

Fjala "shuplakë" përdoret shpesh për të zvogëluar dhunën e perceptuar të një vepre, edhe nëse vepra ishte veçanërisht i rëndë. Një person mund të godasë një tjetër në fytyrë dhe ta plagosë rëndë, por duke e quajtur atë një shuplakë, mund të duket më pak e rëndë, pasi shuplakat shpesh shoqërohen me dhunë të lehtë.[1][2]

Aspektet kulturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Goditja me shuplakë shihet ndryshe nga kultura të ndryshme. Në shumë vende, si Islanda, goditja me shuplakë ndaj një fëmije shihet si një formë e abuzimit fizik dhe është e paligjshme, ndërsa në të tjera, si Anglia, shihet nga vetëm disa prindër si dhunues, dhe edhe atëherë vetëm në mënyrë të moderuar.[3] Një studim indian i vitit 1998 gjeti një shkallë të lartë miratimi për burrat që godasin me shuplakë gratë e tyre, veçanërisht midis burrave dhe indianëve të klasës së mesme.[4]

Studimet kanë treguar se edhe pse amerikanët kundërshtojnë dhunën në familje, pavarësisht nëse dhunuesi është mashkull apo femër, në përgjithësi ata pranojnë më shumë dhunën e vogël, si p.sh. shuplakat, kur ajo ushtrohet nga një grua kundër një burri ose anasjelltas. Gratë që ushtrojnë akte të vogla dhune ndaj partnerëve të tyre meshkuj kanë një probabilitet më të lartë se normalja për t'u sulmuar rëndë nga ata partnerë, prandaj ekspertët e dhunës në familje këshillojnë gratë e rrezikuara që të përmbahen edhe nga veprat e vogla të agresionit fizik ndaj partnerëve të tyre.[5] Është sugjeruar nga Michael Lamb se si burrat ashtu edhe gratë që janë të dhunshëm ndaj bashkëshortëve të tyre kanë më shumë gjasa të jenë të tillë edhe me fëmijët e tyre.[6]

Konkurse me shuplaka[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në kampionatet ruse të bodybuilding, garat me shuplaka mbahen shpesh midis garuesve ku kundërshtarët qëndrojnë përballë njëri-tjetrit dhe shkëmbejnë goditje derisa njëri të pranojë ose të eliminohet.[7]

Incidentet e shuplakave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Cotterill, Janet. Language in the Legal Process. Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2004. pp. 81–82, ISBN 0333969022
  2. ^ Renzetti, Claire and Raquel Bergen. Violence against Women. Lanham: Rowman & Littlefield, 2005. p. 45, ISBN 0742530558
  3. ^ Malley-Morrison, Kathleen, red. (2004). International perspectives on family violence and abuse: a cognitive ecological approach (në anglisht). Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum. fq. 20, 36. ISBN 0805842454.
  4. ^ Umar, Mohd. (1998). Bride burning in India: a socio-legal study (në anglisht). New Delhi: A.P.H. Publ. Corp. fq. 46. ISBN 8170249228.
  5. ^ Loseke, Donileen et al. Current Controversies on Family Violence. Thousand Oaks: Sage Publications, 2005. pp. 66–67 ISBN 0761921060
  6. ^ Lamb, Michael. Parenting and Child Development in "Nontraditional" Families. Hillsdale: Lawrence Erlbaum Associates, 1999. p. 311 ISBN 080582748X
  7. ^ Lamoureux, Mack (2019-03-21). "Competitive Slapping Is the World's Greatest Sport". Vice (në anglisht).