Jump to content

Siguria ndërkombëtare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ukrainas fillon prerjen e parë të një rakete ajër-tokë Kh-22 gjatë aktiviteteve të eliminimit në një bazë ajrore në Ozernoye, Ukrainë. Arma u eliminua në kuadër të programit për Reduktimin e Kërcënimeve Bashkëpunuese të zbatuar nga Agjencia për Reduktimin e Kërcënimeve të Mbrojtjes. (foto DTRA, mars 2004)

Siguria ndërkombëtare, e quajtur edhe siguria globale, është një term që i referohet masave të marra nga shtetet dhe organizatat ndërkombëtare, si Kombet e Bashkuara, Bashkimi Evropian dhe të tjera, për të garantuar mbijetesën dhe sigurinë e ndërsjellë. Këto masa përfshijnë veprime ushtarake dhe marrëveshje diplomatike si traktate dhe konventa. Siguria ndërkombëtare dhe ajo kombëtare janë të lidhura pa ndryshim. Siguria ndërkombëtare është siguria kombëtare ose siguria shtetërore në arenën globale.

Nga fundi i Luftës së Dytë Botërore, u shfaq një lëndë e re e studimit akademik, studimet e sigurisë, me fokus sigurinë ndërkombëtare. Filloi si një fushë e pavarur studimi, por u përthit si një nënfushë e marrëdhënieve ndërkombëtare. Që kur filloi në vitet 1950, studimi i sigurisë ndërkombëtare ka qenë në qendër të studimeve të marrëdhënieve ndërkombëtare. Ai mbulon fusha të tilla si studimet e sigurisë, studimet strategjike, studimet e paqes dhe fusha të tjera.

Kuptimi i "sigurisë" shpesh trajtohet si një term me sens të përbashkët që mund të kuptohet me "konsensus të papranuar". Përmbajtja e sigurisë ndërkombëtare është zgjeruar me kalimin e viteve. Sot ai mbulon një sërë çështjesh të ndërlidhura në botë që ndikojnë në mbijetesë. Ai varion nga mënyrat tradicionale ose konvencionale të fuqisë ushtarake, shkaqet dhe pasojat e luftës midis shteteve, fuqia ekonomike, konfliktet etnike, fetare dhe ideologjike, konfliktet tregtare dhe ekonomike, furnizimet me energji, shkencën dhe teknologjinë, ushqimin, si dhe kërcënimet. për sigurinë njerëzore dhe stabilitetin e shteteve nga degradimi i mjedisit, sëmundjet infektive, ndryshimet klimatike dhe aktivitetet e aktorëve joshtetërorë.

Ndërsa perspektiva e gjerë e sigurisë ndërkombëtare e konsideron gjithçka si një çështje sigurie, qasja tradicionale fokusohet kryesisht ose ekskluzivisht në shqetësimet ushtarake.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]