Silenciatori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Armët e zjarrit të heshtura me karikatorët e tyre të hequr Nga lart poshtë:

Një silenciator, i njohur gjithashtu si shtypës ose moderator i zërit, është një pajisje grykë që zvogëlon intensitetin akustik të raportit të grykës (tingullin e një arme zjarri) dhe ngritjen e grykës kur shkarkohet një armë (armë zjarri ose ajri). duke moduluar shpejtësinë dhe presionin e gazit shtytës nga gryka dhe duke shtypur kështu shpërthimin e grykës. Ashtu si pajisjet e tjera të grykës, një silenciator mund të jetë një aksesor i ndashëm i montuar në grykë, ose një pjesë integrale e tytës.

Një silenciator tipik është një cilindër metalik (zakonisht, çelik inox ose titan) që përmban pengesa të brendshme të zërit, me një vrimë të zbrazët për të lejuar predhën (plumbin) të dalë normalisht. Gjatë gjuajtjes, plumbi fluturon përmes vrimës me pak pengesa, por pjesa më e madhe e nxjerrjes së gazit që zgjerohet pas tij mbahet përmes një rruge më të gjatë dhe të ndërlikuar ikjeje të krijuar nga pengesat, duke zgjatur kohën e lëshimit. Kjo ngadalëson gazin dhe shpërndan energjinë e tij kinetike në një sipërfaqe më të madhe, duke reduktuar intensitetin e shpërthimit, duke ulur kështu zërin.

Silenciatorët gjithashtu mund të zvogëlojnë zmbrapsjen gjatë shkrepjes, por ndryshe nga frena e grykës ose kompensuesi i kthimit, të cilët zvogëlojnë zmbrapsjen duke vektorizuar anash shpërthimin e grykës, silenciatorët lëshojnë pothuajse të gjitha gazrat drejt pjesës së përparme. Sidoqoftë, gërvishtjet e brendshme zgjasin ndjeshëm kohën e lëshimit të gazit dhe për këtë arsye ulin shtytjen e krijuar nga pas - pasi për të njëjtin impuls, forca është në përpjesëtim të zhdrejtë me kohën. Pesha e vetë silenciatorit dhe ndikimi i vendndodhjes së tij të montimit (në pjesën e përparme të skajshme të fuçisë) do të ndihmojnë gjithashtu kundër ngritjes së grykës.

Për shkak se grilat e brendshme do të ngadalësojnë dhe ftohin gazin e lëshuar dhe do të përmbajnë barut që ende digjet me daljen nga gryka, silenciatorët gjithashtu reduktojnë ose eliminojnë ndezjen e grykës. Ky është i ndryshëm nga një shtypës blici, i cili redukton sasinë e blicit duke shpërndarë gazrat djegës që tashmë janë lëshuar jashtë grykës, pa reduktuar domosdoshmërisht tingullin ose zmbrapsjen. Nga ana tjetër, një fshirës blici, ose mbulesa e surratit, fsheh ndezjet e dukshme duke i larguar ato nga vija e drejtpërdrejtë e shikimit, në vend që të zvogëlojë intensitetin e blicit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]