Jump to content

Simboli elektronik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Diagram i simboleve të qarqeve të zakonshme (version amerikan)

Një simbol elektronik është një piktogram i përdorur për të paraqitur pajisje të ndryshme elektrike dhe elektronike (si kabllot, bateritë, rezistorët, dhe transistorët) inë një diagram skematik të një qarku elektrik ose elektronik. Këto simbole mund të ndryshojnë nga vendi në vend, për shkak të traditës së përcjell, por sot janë mjaft të standardizuara. Disa simbole paraqesin komponente (si tubat e vakumit).

Standardet për simbole[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë disa standrade kombëtare dhe ndërkombëtare për simbole grafike në diagrame qarkore, në veçanti:

  • IEC 60617 (i njohur si British Standard BS 3939)
  • IEEE Std 91/91a
  • ANSI standard Y32 (i njohur si IEEE Std 315)
  • Standardi australian AS 1102

Simbolet e ndryshme mund të përdoren varësisht nga disiplina e përdorur për vizatim. Për shembull, simbolet e dritës dhe të fuqisë të përdorura si pjesë e vizatimeve të arkitekturës mund të jenë të ndryshme nga simbolet për pajisje të përdorur në elektronikë. 

Galeri e simboleve të zakonshme elektronike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Simbolet e treguara janë shembuj tipik, jo listë komplete. [1]

Rezistorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kondensatorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transistorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diodat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tubat e vakumit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërprersat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transmetuesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndalues qarku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transformerët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të ndryshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]