Simboli kombëtar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Teatri Kombëtar dhe Monumenti Goethe-Schiller në Weimar një nga simbolet kombëtare të Gjermanisë (1996).

Simboli kombëtar është një simbol i çdo entiteti që e konsideron dhe i shfaqet botës si një bashkësi kombëtare: shtetet sovrane, por edhe kombet dhe vendet në një gjendje koloniale ose varësie të tjera, integrimi federal, apo edhe një komunitet etnokulturor i konsideruar si "kombësi". Pavarësisht se nuk ka autonomi politike.

Simbolet kombëtare synojnë të bashkojnë njerëzit duke krijuar përfaqësime vizuale, verbale ose ikonike të popullit, vlerave, qëllimeve ose historisë kombëtare. Këto simbole shpesh grumbullohen si pjesë e festimeve të patriotizmit ose nacionalizmit aspirant (siç janë lëvizjet e pavarësisë, autonomisë ose ndarjes) dhe janë krijuar për të qenë gjithëpërfshirës dhe përfaqësues të të gjithë njerëzve të bashkësisë kombëtare.

Simbolet e përbashkëta zyrtare kombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Flamuri i një shteti-komb
  • Stema e vendit ose dinastisë sunduese
  • Vula ose vula e tokës ose e dinastisë sunduese
  • Kreu i shtetit, veçanërisht në një monarki
  • Pajisja dhe motoja e lidhur mund të përdoren gjithashtu veçmas
  • Ngjyrat kombëtare, shpesh rrjedhin nga sa më sipër
  • Simbolet abstrakte
  • Himne kombëtare, himne mbretërore dhe perandorake; Krahas himneve të tilla zyrtare, zakoni mund të njohë edhe vlerat simbolike kombëtare të këngëve shumë të njohura

Disa simbole zyrtare kombëtare si vulat janë shenja që jo të gjithë lejohen t'i përdorin.

Simbolet jozyrtare kombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shumë mënyra, pamjet e njohura në një vend mund të shihen gjithashtu si simbole kombëtare, siç mund të shihen artizanatet tradicionale, kostumet popullore, monumentet e natyrës, epikat kombëtare dhe mitet kombëtare, si dhe simbolet e përdorura nga ekipet kombëtare sportive dhe mbështetësit e tyre.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]