Jump to content

Sistemi koordinativ

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sistemi koordinativ
Sistemi koordinativ

Sistemi koordinativ është treshja e renditur e boshteve numerike që janë normale ndërmjet vetes dhe kanë një pikë të përbashkët O dhe një njësi të përbashkët. Në fakt ky është përkufizimi i sistemit kordinativ kënddrejtë apo të quajtur edhe kartezian.[1]

Si do që të jetë si sistem koordinativ merren dy a tri sipërfaqe me njësi matëse të njëjta që priten ndërmjet veti dhe me ndihmën e këtij sistemi mundësohet pasqyrimi figurativ dy-tredimensional i gjitha trupave në natyrë.

Në shkencat natyrore dallohen disa sisteme koordinative ndër të cilat më i përdoruri dhe më i njohuri është sistemi kënddrejtë, sistemi koordinativ polaro-cilindrik dhe sistemi koordinativ sferik.Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ismet Dehiri : Matematika I dhe II. Prishtinë, 1979