Sistemi koordinativ Gauß-Krüger

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sistemi i koordinatave Gauß-Krüger është një sistem koordinatash kartezian i cili mundëson pozicionimin e vendeve të vogla në tokë konform koordinatave metrike (vlera djathtas dhe me vlera e lartësisë).

Sistemi u botua nga Carl Friedrich Gauss dhe Johann Heinrich Louis Krüger dhe në vendet gjermano-folëse përdoret që nga viti 1923. Shumë harta topografike, veçanërisht ato të mëdha dhe të mesme janë të krijuara duke përdorur këtë sistem koordinatash.

Struktura e sistemit është e tillë që sipërfaqja e tokës është ndarë në thela meridiale me gjatësi 3° (është përdorur edhe me 6°). Çdo thelë meridiale kalon nga poli i veriut në polin e jugut paralel me të ashtuquajturin meridian të mesëm. Meridiani i mesëm i thelës meridiale anësore dallon për 3° (dhe/ose 6°).

Çdo thelë meridiale ka një indeks i cili mundëson krijimin e (vargut 0°, 3°, 6°, ... dhe/ose 0°, 6°, 12°, ...)

Indeksi = {0°, 3°, 6°,… , 351°, 354°, 357°}/3.

Meridiani i mesëm perëndimore veriore Meridiani zero gjatësia lindore
Gjatësia ... ...
Indeksi ... 117 118 119 0 1 2 3 ...

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Bernhard Heckmann: Einführung des Lagebezugssystems ETRS89/UTM beim Umstieg auf ALKIS. Në: Mitteilungen des DVW Hessen-Thüringen. Nr. 1, 2005, Fq. 17ff. Stampa:De
  • Department of Defense World Geodetic System 1984. 3. Botimi. Januar 2000 (Technical RepVendi, TR 8350.2). Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  • The Universal Grids - Universal Transverse Mercator (UTM) and Universal Polar Stereographic (UPS). September 1989 (DMA Technical Manual, DMATM 8358.2). Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  • Ralf Strehmel: Amtliches Bezugssystem der Lage - ETRS89. Në: Vermessung Brandenburg. Nr. 1, 1996, ISSN 1430-7650 (PDF). Stampa:De
  • Walter Großmann: Geodätische Rechnungen und Abbildungen in der Landesvermessung. Stuttgart 1976. Stampa:De
  • Bernhard Heck: Rechenverfahren und Auswertemodelle der Landesvermessung. Karlsruhe 1987. Stampa:De
  • Henrik Seidel: Die Mathematik der Gauss-Krüger-Abbildung; Einführung für den mathematisch interessierten Laien. (PDF). Stampa:De

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]