Sistemi nervor ndijor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sistemi ndijor është mënyra se si kafshët mësojnë rreth mjedisit të tyre të afërt dhe trupave të tyre. Për ta bërë këtë ata kanë pajisje speciale për mbledhjen e të dhënave të quajtura organe shqisore . Organet shqisore veprojnë si transduktorë : ato e kthejnë energjinë nga jashtë ose brenda trupit në sinjale nervore . Sinjalet pastaj përpunohen shumë shpejt nga truri . E gjithë rregullimi është sistemi ndijor.

Është e zakonshme të thuhet se sistemi ndijor ka pesë shqisa:

  1. Dëgjimi është ndjenja e zërit . Veshët dëgjojnë tinguj .
  2. Shikimi është ndjenja e të parit . Sytë shohin.
  3. Prekja është ndjenja e ndjenjës . Organet shqisore ndjejnë.
  4. Shija është ndjenja e shijes . Shija e gjuhëve .
  5. Era është ndjenja e aromës ose erës . Hunda erë.

Ka shqisa të tjera. Për shembull, ne kemi një ndjenjë ekuilibri që kontrollon ekuilibrin tonë, dhe proprioceptim që është ndjenja e pozicionit relativ të pjesëve të trupit dhe forcës së përpjekjes që përdoret në lëvizje. [1] Peshqit kanë një sistem shqisor që asnjë kafshë tokësore nuk e ka. [2] Quhet sistemi i vijave anësore . Kjo ndjen lëvizjen dhe dridhjet në presionin e ujit dhe funksione të tjera. Disa peshq mund të ndjejnë modele të rrymës elektrike në ujë.

Trajtimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një sasi e madhe e të dhënave vijnë nga sistemi ndijor. Rreth 11 milionë informacione në sekondë është një vlerësim, nga të cilat dhjetë milionë vijnë nga sytë tanë. [3] Nga ky numër i madh ne trajtojmë vetëm rreth 40 në mendjen tonë të ndërgjegjshme . Pjesa tjetër trajtohet pa vetëdije. [4]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Proske, Uwe; Gandevia, Simon C. (2018-06-18). "Kinesthetic Senses". Comprehensive Physiology (në anglisht). Hoboken, NJ, USA: John Wiley & Sons, Inc. 8 (3): 1157–1183. doi:10.1002/cphy.c170036. ISBN 9780470650714. PMID 29978899.
  2. ^ Most amphibian larvae have a similar system.
  3. ^ Wilson, Timothy D. 2002. Strangers to ourselves: discovering the adaptive unconscious. Harvard University Press. p24 ISBN 0-674-01382-4
  4. ^ Norretanders T. 1998. The user illusion. transl. J. Sydenham. Viking, New York.